Nejvíc vavřínů i michelinských hvězd posbíral nejlepší šéfkuchař Česka Jan Knedla se svou restaurací Papilio ve Vysokém Újezdu
Foto: Michelin Guide (publikováno se svolením)
Hot Food
Gastronomickou mapu Česka rozzářily michelinské hvězdy. Největší úspěch sklidil šéfkuchař Knedla, oceněno bylo 9 restaurací
Šéfkuchaři, majitelé restaurací, ale i milovníci dobrého jídla z řad veřejnosti se po roce netrpělivého vyhlížení konečně dočkali. Ve čtvrtek 11. prosince poprvé v historii vyšel samostatný výběr Průvodce Michelin nejen pro Prahu, ale pro celé Česko. Na prestižní kulinární mapu se dostalo 79 podniků, do devíti z nich doputovaly hvězdy, 18 podniků dostalo ocenění Bib Gourmand a čtyři restaurace ověnčila hvězda zelená. Největší úspěch sklidil šéfkuchař Jan Knedla, který získal poprvé v české historii dvě hvězdy pro Restaurant Papilio.
Šéfredaktorka magazínu Hrot
Česko se konečně dostalo na gastronomickou mapu světa. Průvodce Michelin je totiž globálně považován za ten nejprestižnější, ať si o něm myslíme cokoliv.
Naší zemi to trvalo sice jen o nějakých 120 let déle než třeba Belgii a Švýcarsku, ale je skvělé, že se to událo. Umístění v průvodci pomůže restauracím, turistickému ruchu a lidé pracující v gastronomii dostanou tolik potřebnou motivaci.
Hvězdu získal i Přemek Forejt se svou olomouckou restaurací Entrée
Foto: Michelin Guide (publikováno se svolením)
Na první oficiální ročník v Česku – dosud totiž michelinský průvodce informoval jen o restauracích v Praze – můžeme být skutečně hrdí.
Letos se po letech diskuzí rozeběhla tříletá spolupráce Česka s Michelinem, v jejímž rámci inspektoři garantují, že představí českou gastronomii jako celek. A už první vyhlášení ukázalo, že to myslí vážně.
Nejvyšší počet hvězd totiž putoval do mimopražské restaurace, konkrétně do Vysokého Újezdu, kde se nachází Restaurant Papilio.
Jeho kuchyni od počátku diriguje šéfkuchař Jan Knedla, kterého všichni na gastronomické scéně znají jako inovátora s ohromnou pokorou k tradicím, lokálním surovinám a řemeslu. Knedla pro restauraci vyvařil dvě hvězdy, což je opravdu mimořádný úspěch.
Po jedné hvězdě pak získalo osm restaurací, z nichž pět je pražských, zbytek v regionech. V hlavním městě byly oceněny restaurace Štangl, Levitate, Casa De Carli, hvězdu obhájily Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Do Olomouce putuje hvězda do restaurace Entrée, do Zlína do La Villa a do Hlohovce do Essens.
Poprvé se v Česku rozdávaly také zelené hvězdy, které oceňují zejména snahu restaurací o udržitelnost, minimalizaci odpadu a podporu místních farmářů. Získaly je pražské restaurace Štangl a Leaf, ale také Dvůr Perlová voda v Budyni nad Ohří a strakonická Sůl a Řepa.
Jan Knedla se ocitl v obležení gratulantů i televizních štábů
Foto: Michelin Guide (publikováno se svolením)
Spoustu restaurací, u kterých mnozí předpokládali, že hvězdu dostanou, skončilo v michelinské části Bib Gourmand. Do ní se dostanou takové podniky, které podle inspektorů nabízejí skvělé jídlo i servis za rozumné ceny.
V Česku se do „Bibu“ dostalo 18 restaurací, z toho 15 úplně poprvé, v Praze například Alma, U Kalendů, Výčep Korunní nebo U Matěje, v Brně Atelier, v Čeladné Miura, v Olomouci Long Story Short a v Třeboni Šupina a Šupinka.
Podle očekávání se na české gastroscéně zvedla po vyhlášení kromě radosti i vlna nevole. Spousta skvělých podniků se totiž do průvodce vůbec nedostala, lidé tak zpochybňují důslednost michelinských průvodců.
Ti si totiž jako by vůbec nevšimli celé řady skvělých podniků, jako je třeba El Camino, Tāst, Zlatá Praha či Graf26. Salabka a Vallmo se dostaly alespoň do michelinského výběru, i když podle skromného názoru autorky tohoto textu by si zasloužili alespoň Bib.
Michelinská slavnost se v Česku konala vůbec poprvé. A jen ukázala, jak skvělé gastro u nás máme
Foto: Michelin Guide (publikováno se svolením)
Bylo ale zřejmé, že úplně všichni s prvním průvodcem spokojení nebudou. I přesto je rozhodně co slavit. Výsledky prvního ročníku totiž ukazují především to, jak moc se gastronomie v Česku za poslední dekádu posunula.
A také to, že máme v naší zemi spoustu talentovaných kulinářských profíků, kteří umějí ukázat světu, že se můžeme hrdě zařadit vedle evropských gastronomických velmocí.