Součástí menu jsou španělské tapas, které skvěle ladí s víny
Foto: Memento
Hot Food
Středomořská oáza na břehu Vltavy. Memento
Pražská Kampa je místo, které nabízí klidné zázemí uprostřed ruchu města. Zeleň parku i blyštivá vodní hladina vytvářejí pohodovou atmosféru, na které už patnáct let staví podnik Bella Vida Café na rohu Malostranského nábřeží a Říční ulice. Když sejdete schody na nároží, objevíte novou restauraci Memento, za níž stojí stejní lidé jako za zmíněnou snídaňovou kavárnou – Gabriela Koksová a její synovec Jakub Čihák.
Šéfredaktorka magazínu Hrot
„Chtěli jsme vytvořit místo, kde se lidé zastaví, skutečně zpomalí a naplno si užijí daný okamžik tak, aby z něj byla krásná vzpomínka. I proto jsme zvolili název Memento,“ přibližuje Gabriela. Vyrazit sem můžete na pokrmy, které vycházejí z italských a španělských základů v podání šéfkuchaře Mattea Crubellatiho.
Matteo Crubellati pochází z Milána a ke gastronomii měl vždy blízko – ostatně jako většina Italů, kteří vyrůstají v kuchyni své maminky či babičky. Kariéru ale začal budovat coby konstrukční inženýr. Po letech ovšem cítil, že by ho taková práce semlela. Se smíchem říká, že si tedy vybral obor, o kterém přece každý ví, že je naprosto pohodový: kuchařinu.
Memento restaurant, Říční 563, 118 00 Malá Strana
Tomáš Novák, Hrot
„Šel jsem pracovat do restaurace v Miláně, která byla malinká a stála na majiteli. Bil mě, řval na mě, bylo to naprosto šílené, ale byly to nejlepší měsíce mého života,“ směje se Crubellati, ze kterého sálá živelná energie.
V Miláně poté působil v restauraci hotelu Four Seasons, zkušenosti sbíral v prvotřídních restauracích nejen své rodné země, ale i ve Francii a Španělsku, až nakonec přesídlil do Prahy. Zde pracoval rovněž ve Four Seasons – pod vedením Leonarda Di Clemente –, nejvíce ho ale zformovala spolupráce s Riccardem Lucquem z La Collezione.
Rohový dům na kraji Kampy ukrývá kavárnu i restauraci
Foto: Memento
„Chci být v kuchyni, mít kontakt se surovinami, servisem i hosty. To mě na mé práci baví nejvíc,“ říká. A v Mementu má rozhodně prostor realizovat to, co má nejraději. Spojuje zde vše, co se v předchozích letech naučil, zejména principy španělské a italské kuchyně. Vyrazit sem tak můžete na španělské tapas, ale i na oběd či večeři.
Ať už podnik navštívíte v jakémkoliv ročním období, neměli byste vynechat chody s chobotnicí, kterou zde připravují s největší precizností, aby byla dokonale křehká. Skvělá je i paella nebo těstoviny s čerstvým humrem, plněné kalamáry a ani s pizzou nesáhnete vedle.
Na menu najdete i čerstvé mořské plody včetně humra
Foto: Memento