V prodejní vitríně i v chladicím boxu v zázemí provozovny našli veterinární inspektoři nebalené hovězí výsekové maso, hovězí vnitřnosti a kuřecí maso skladované při nevyhovujících teplotách (ilustrační foto)

V prodejní vitríně i v chladicím boxu v zázemí provozovny našli veterinární inspektoři nebalené hovězí výsekové maso, hovězí vnitřnosti a kuřecí maso skladované při nevyhovujících teplotách (ilustrační foto)

Shutterstock.com

Hazard se zdravím

Prodejce halál masa v Brně může dostat pokutu až 50 milionů: čelí podezření z nelegální porážky

Veterináři našli v brněnské halál prodejně téměř 200 kilogramů masa bez dokladů a často skladovaného při nebezpečně vysokých teplotách. Nevyhovující maso muselo být zlikvidováno.

red

Státní veterinární správa (SVS) odhalila v brněnské halál prodejně téměř 200 kilogramů masa a vnitřností, které nesplňovaly zákonné požadavky. Podstatná část produktů neměla potřebné doklady o původu, což vyvolává podezření na nelegální porážku.

Navíc byla u velké části masa výrazně překročena povolená skladovací teplota. Provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun, uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

V prodejní vitríně a chladicím boxu inspektoři našli přes 120 kilogramů hovězího masa a vnitřností, často skladovaných při teplotě 20 až 30 °C, přestože zákonný limit je sedm stupňů. Ke zboží chyběly povinné údaje o jeho původu.

V lednici pod pultem bylo navíc přes 75 kilogramů nebaleného skopového masa bez označení zdravotní nezávadnosti a bez dokladů. Ani po dodatečné lhůtě prodejce původ masa nedoložil.

Nezávadnost masa proto byla zpochybněna a inspektoři jej znehodnotili obarvením. Následně nařídili jeho likvidaci v asanačním podniku, a to na náklady provozovatele.

S využitím ČTK