Centraal Fried Chicken

Už jste někdy měli dokonalé kuře?

Foto: Vojtěch Tesárek

Hot Food

Centraal Fried Chicken: Jak se tvoří dokonalé smažené kuře. A co k němu? Bublinky

Smažené kuře je ultimátní pochoutka. Zároveň může být skutečnou vědou – to když se zaměříte na všechny vrstvy, které tenhle zdánlivě jednoduchý pokrm má, a dotáhnete je do nejjemnějších detailů. Přesně s takovým přístupem otevřeli Michal Valenta a Vojtěch Knoll letos na jaře v Praze podnik Centraal Friend Chicken.

Sára Goldbergerová

Sára Goldbergerová

Šéfredaktorka magazínu Hrot

Galerie (6)

Po zkušenostech v četných finediningových podnicích v Česku i v zahraničí se oba parťáci rozhodli, že se soustředí na jedno jídlo, na nějž se vám sbíhají sliny každý den.

„Pochopili jsme, že není důležité si honit ego na složitých věcech. Zároveň je takový i vývoj gastronomie ve světě. Takže než abychom dělali deset různých jídel, raději budeme dělat jedno – a budeme ho dělat pořádně,“ říkají.

Nový podnik na Rašínově nábřeží má jen několik málo míst k sezení venku a ještě méně uvnitř. Denně tady připraví na dvě stě porcí smaženého kuřete, které podávají v jemné napařené bulce.

Centraal Fried Chicken

Michal Valenta a Vojtěch Knoll

Foto: Tomáš Novák / Hrot24

Od otevření se tu tvoří fronty – zdá se, že dva kamarádi, kteří se seznámili, když vyrazili na zkušenou do australského Sydney, našli to, po čem nejen obyvatelé Prahy baží. „Nemůžu uvěřit tomu, jak se to rozjelo. Je to pro mě splněný sen,“ přiznává Valenta.

Není ale smažené kuře jako smažené kuře. Jak na něj?

„Kuřata objednáváme ze Sedlčan. Když přijedou, okamžitě je naporcujeme a naložíme do velmi slaného láku s cukrem a jedlou sodou, což naruší buněčnou strukturu masa. Maso tak necháme hodinu, pak ho přesuneme do vody s ledem a nakonec do lednice na mřížku, aby vykapalo. Než ho usmažíme, máčíme ho v podmáslí smíchaném s pasterovanými bílky a taky se speciálním ‚lepidlem‘, které děláme z guarových bobů,“ popisuje Valenta.

Centraal Fried Chicken

Na kuře tu používají mimo jiné nejsytější papriku ASTA 200

Foto: Vojtěch Tesárek

Kuře pak obalují v „hybridní“ mouce – míchají několik druhů, aby dosáhli při smažení nejlepších vlastností. Kuře po smažení máchají v teplém chili oleji z gochugaru a papriček Yidu doplněném trochou tekutého kouře z dubového dřeva.

„Nakonec kuře posypeme kořením, které mícháme ze třinácti ingrediencí. Používáme papriku La Chinata, prach ze sušených kvašených rajčat, celerové semínko či lahůdkové droždí,“ vyjmenovává Valenta.

Centraal Fried Chicken

Smažené kuře tu podávají v jemné napařené bulce

Foto: Vojtěch Tesárek

Smažené kuře je díky tomuto preciznímu přístupu krásně šťavnaté, voňavé, křupavé, plné chuti, a přitom ne moc mastné. Na zapití tu mají kromě piv a limonád především šumivá vína.

„Bublinky vám totiž po smaženém jídle skvěle pročistí chuťové buňky. Takže každé sousto máte vlastně nanovo,“ usmívá se Knoll.