Centraal Fried Chicken

Už jste někdy měli dokonalé kuře?

Foto: Vojtěch Tesárek

Centraal Fried Chicken: Jak se tvoří dokonalé smažené kuře. A co k němu? Bublinky

Smažené kuře je ultimátní pochoutka. Zároveň může být skutečnou vědou – to když se zaměříte na všechny vrstvy, které tenhle zdánlivě jednoduchý pokrm má, a dotáhnete je do nejjemnějších detailů. Přesně s takovým přístupem otevřeli Michal Valenta a Vojtěch Knoll letos na jaře v Praze podnik Centraal Friend Chicken.

Sára Goldbergerová

Galerie (6)

Po zkušenostech v četných finediningových podnicích v Česku i v zahraničí se oba parťáci rozhodli, že se soustředí na jedno jídlo, na nějž se vám sbíhají sliny každý den.

„Pochopili jsme, že není důležité si honit ego na složitých věcech. Zároveň je takový i vývoj gastronomie ve světě. Takže než abychom dělali deset různých jídel, raději budeme dělat jedno – a budeme ho dělat pořádně,“ říkají.

Centraal Fried Chicken

Michal Valenta a Vojtěch Knoll

Foto: Tomáš Novák / Hrot24

Nový podnik na Rašínově nábřeží má jen několik málo míst k sezení venku a ještě méně uvnitř. Denně tady připraví na dvě stě porcí smaženého kuřete, které podávají v jemné napařené bulce.

Od otevření se tu tvoří fronty – zdá se, že dva kamarádi, kteří se seznámili, když vyrazili na zkušenou do australského Sydney, našli to, po čem nejen obyvatelé Prahy baží. „Nemůžu uvěřit tomu, jak se to rozjelo. Je to pro mě splněný sen,“ přiznává Valenta.

Není ale smažené kuře jako smažené kuře. Jak na něj?