Za kilogram husy prodané ze dvora již v kuchyňské úpravě zaplatí lidé mezi 250 a 350 korunami

Za kilogram husy prodané ze dvora již v kuchyňské úpravě zaplatí lidé mezi 250 a 350 korunami

Shutterstock.com

Gastro

Svatomartinská husa bude letos dražší kvůli energiím i krmivům, část Čechů přechází na kachny

Česko bude muset část drůbeže dovézt, čímž roste riziko zavlečení ptačí chřipky. Na trhu zároveň přibývá levnějších kachen, po nichž roste zájem.

red

Za svatomartinské husy si letos lidé připlatí, ale jen mírně. Podle Českomoravské drůbežářské unie budou ceny vyšší nejvýše o deset procent oproti loňsku, kdy kilogram chlazené husy domácího původu stál zhruba 250 korun. Na růst cen má vliv zdražení energií, krmiv i chovného materiálu, uvedla předsedkyně unie Gabriela Dlouhá.

V Česku se letos vylíhlo asi 145 tisíc hus a dalších deset tisíc bylo dovezeno pro výkrm. Domácí produkce ale poptávku nepokryje, takže se husy budou muset dovážet. To však podle Dlouhé přináší riziko zavlečení ptačí chřipky, která se v posledních týdnech šíří Evropou.

„Ceny hus budou vyšší maximálně o deset procent. Chovatelé se potýkají s dražšími vstupy – od krmných směsí po energie a mzdy,“ uvedla Dlouhá.

Dodala, že o svatomartinské husy je velký zájem a lidé si je často rezervují měsíce dopředu. Za kilogram kuchyňsky upravené husy ze dvora lidé zaplatí 250 až 350 korun. Levnější jsou živé husy nebo husy ve slevových akcích obchodních řetězců.

Nově mohou drobní farmáři od září prodávat až 2000 kusů drůbeže ročně přímo ze dvora, dříve byl limit 35 kusů týdně. To podle Dlouhé chovatelům výrazně usnadňuje prodej právě v období kolem svatého Martina.

Přesto se bude muset část nabídky pokrýt dovozem. Jen loni činil dovoz vodní drůbeže v listopadu přes 2000 tun, zatímco 150 tisíc českých hus odpovídá přibližně 600 tunám. Nejvíce hus a kachen přichází z Maďarska (asi 60 procent dovozu), dále z Polska, Slovenska a Francie.

Podzimní měsíce ale přinášejí zvýšené riziko nákazy ptačí chřipkou. V Německu bylo letos kvůli nákaze utraceno přes půl milionu kusů drůbeže.

Od srpna do poloviny října se podle francouzských úřadů objevilo 56 ohnisek v 11 evropských zemích, hlavně v Polsku, Španělsku a Německu.

První případy už hlásily i Belgie, Slovensko a Slovinsko. V Česku letos veterináři zaznamenali 14 ohnisek, většinou v malochovech.

Kvalita dovozových hus podle Dlouhé nedosahuje úrovně české produkce. „Naše husy jsou chutnější, lépe vykrmené a pocházejí z prověřených chovů,“ říká.

Mnozí Češi proto volí kachnu – je menší, levnější a dostupnější. Letos se vylíhlo kolem 16 milionů kachen, o pět milionů více než loni.

Cena domácích kachen v obchodech se pohybuje mezi 100 a 140 korunami za kilogram, mražené dovozové kachny se prodávají i pod 100 korun, v akcích dokonce za 79,90 korun za kilogram.

S využitím ČTK