Výkupní ceny hovězího v Česku vyskočily o polovinu. Chovatelé se bojí Mercosuru i nemocí
Shutterstock.com
Ceny hovězího rostou, ale chovatelé varují: Nemoci a dovoz z Jižní Ameriky nás ohrožují
Výkupní ceny hovězího masa se za půl druhého roku zvýšily téměř o polovinu na 90 Kč za kilogram živé váhy. Chovatelé dobytka se ale obávají šíření nemocí, kvůli kterým by museli zlikvidovat celý chov. Poukazují také na zvyšující se zatížení byrokratickými nařízeními a předpisy z Evropské unie (EU) a obávají se následků dohody EU s jihoamerickým sdružením Mercosur, která by zvýšila dovoz hovězího masa na evropský trh. ČTK to na agrosalonu Země živitelka řekl ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.
čtk
„Za poslední rok a půl se poměrně dramaticky zvýšily výkupní ceny. Dlouhá léta předtím vstupy rostly dramaticky, ale výkupní ceny skotu na jatkách se nijak dramaticky nezvyšovaly, oscilovaly u býka mezi 40 až 50 Kč za kilogram živé váhy, dnes je to zhruba 90 Kč,“ řekl Malát.
V České republice se počty masných krav příliš nemění. Loni jich bylo 226.000, letos v červnu 225.000. „Celkově se dá říci, že stavy stagnují. V celé Evropě je však trend odlišný. Za posledních pět let ubylo přibližně pět milionů kusů dobytka. To je mimo jiné jeden z důvodů, proč nyní výkupní ceny rostou. Skotu je méně, zatímco poptávka ze světa zůstává vysoká,“ řekl Malát.
Růst výkupních cen se však nepromítá do plemenářství, tedy chovu a prodeje plemenného dobytka pro další generace, a chovatelé naznačují možné omezení plemenářské práce. „Ta totiž spočívá v nějakém kontrolním systému, vážení, měření zvířat, evidence a tak dál a nevidí v tom ekonomickou rentabilitu,“ řekl Malát.
Chovatelé kritizují evropské nařízení o odlesňování, kdy bude nutné prokazovat, že zvířata nebyla chována na odlesněné půdě. „Připravuje se také zpřísnění pravidel pro transport živých zvířat. Velkým rizikem je obchodní dohoda Evropské unie s jihoamerickým blokem Mercosur. Pokud se začne dovážet hovězí maso z Jižní Ameriky bez cel, české a evropské maso nebude schopné konkurovat. Výrobní náklady v Evropě jsou totiž několikanásobně vyšší. V Česku stojí kilogram hovězího masa zhruba 100 korun, v Jižní Americe 20 až 25 korun. Rozdíl je dán cenou půdy, přísnými regulacemi a zákazem růstových hormonů či některých očkovacích programů. V Jižní Americe se navíc část skotu pase na nelegálně odlesněných plochách,“ řekl Malát.
Obavy mají chovatelé také ze šíření nemocí. „Ať to byla jarní vlna slintavky i kulhavky, která zaplať pánbůh k nám nedoputovala díky vypětí všech sil. Ale těch nemocí je víc. Nově se Evropou šíří nodulární dermatitida skotu, která už zasáhla Francii, Itálii a oblasti u švýcarských hranic. V případě výskytu je nutné vybíjet celá stáda,“ řekl Malát. Problémem podle něj zůstává katarální horečka ovcí, která omezuje export.