syrová masa různých druhů

Výroba masa z kuřat, slepic, kachen a krůt stoupla o 11,3 procenta na 48 232 tun

Shutterstock.com

Co servírujeme?

Češi jedí víc kuřecího. Výroba drůbežího masa dosáhla nejvyšší úrovně za poslední dekádu

Výroba masa v České republice ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 5,5 procenta na 117 868 tun. Vyrobilo se více vepřového i drůbežího, kterého bylo nejvíce za poslední dekádu. Naopak produkce hovězího opět klesla, vyplynulo z v pondělí zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

čtk

V porovnání s loňským třetím kvartálem se zvýšilo o 5,1 procenta také množství mléka, které podniky nakoupily přímo od producentů. Přímý nákup mléka tak činil 825,4 milionu litrů.

„Pokles výroby hovězího a naopak nárůst výroby vepřového a drůbežího masa potvrdily trendy z předchozích čtvrtletí. Čtvrtletní produkce drůbežího masa, jehož obliba mezi spotřebiteli neustále roste, byla nejvyšší za posledních deset let a její podíl na celkové produkci masa již přesáhl hranici 40 procent,“ uvedla k výsledkům živočišné výroby vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Výroba masa z kuřat, slepic, kachen a krůt stoupla o 11,3 procenta na 48 232 tun a z vepřového o 3,1 procenta na 53 723 tun. Hovězího bylo na jatkách vyrobeno ve sledovaném období 15 894 tun, meziročně o dvě procenta méně.

Ve sledovaném období bylo podle statistiků poraženo 51 900 kusů skotu, proti loňskému období o tři procenta méně. O 3,2 procenta nižší byla porážka krav a o 4,2 procenta i býků, naopak poražených jalovic bylo zhruba o procento více. Porážky prasnic se meziročně zvedly o 14,2 procenta.