Pět restauračních zařízení muselo po kontrolách zavřít (ilustrační foto)

Pět restauračních zařízení muselo po kontrolách zavřít (ilustrační foto)

Shutterstock.com

Gastronomie

Pět zavřených podniků a pokuty přesahující půl milionu. Hygienici zkontrolovali středočeské restaurace

První pololetí roku 2025 měla Krajská hygienická stanice Středočeského kraje napilno. Z téměř 870 kontrol, při nichž pracovníci dohlíželi například na dodržování zákazu kouření nebo hygienických pravidel při manipulaci s jídlem, úřad uložil pokuty v celkové výši 521 tisíc korun. Pět zařízení muselo svůj provoz ukončit.

čtk

Středočeští hygienici zkontrolovali v letošním prvním pololetí 869 restaurací a občerstvení, pokuty uložili zhruba ve třetině případů. Jejich celková výše byla 521 tisíc korun.

Dalších 173 drobných pochybení vyřešili hygienici domluvou, pětkrát nařídili pozastavení výkonu činnosti. Hygienici také kontrolovali ve 462 případech zákaz kouření v provozovnách, u 49 z nich našli nedostatky, informovala dnes ČTK mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

K opatřením, která hygienici uložili, patřilo pozastavení činnosti, neprodlený úklid či likvidace a vyřazení potravin s prošlým datem spotřeby nebo ve špatném stavu. „Plnění nařízených opatření je pak ověřováno opakovanými kontrolami,“ uvedla Šalamunová.

Kontroly byly zaměřené též na povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami. „V této souvislosti bylo provedeno 482 kontrol a závady byly zjištěny ve 29 případech,“ doplnila mluvčí.

Loni středočeští hygienici od ledna do konce června uskutečnili přes 1 300 kontrol a uložili pokuty v celkové výši přes jeden milion korun.

Kromě restaurací a různých typů občerstvení dělají hygienici kontroly také například v kuchyních zdravotnických zařízení či v zařízeních sociálních služeb.