Shutterstock.com
Potraviny výrazně zdražily. Kvůli epidemii i neúrodě
Jídlo v českých obchodech zdražovalo v posledních měsících nebývalým tempem. Připlatí si především milovníci ovoce a vepřového.
redaktor
Téměř 24 kilogramů jablek sní každý Čech v průběhu roku. Podle posledních dostupných dat za letošní září přitom bylo nejpopulárnější tuzemské ovoce skoro o 50 procent dražší než před rokem. Pokud se ceny udrží, znamenalo by to navýšení výdajů o 560 korun za rok.
Podle dat Českého statistického úřadu však zdražují nejen jablka. S výjimkou banánů citelně vzrostly ceny všech sledovaných druhů ovoce, některé zeleniny, ale také masa v čele s nejoblíbenějším vepřovým. A rovněž polotovarů a nejrůznějších snadno připravitelných druhů potravin, které začalo mnoho Čechů v době práce z domova intenzivně nakupovat.
Příčin nebývalého zdražování potravin je několik, od špatné úrody ovoce v loňském roce přes africký mor prasat, decimující světové chovy, a snižující tak nabídku vepřového, až po koronavirus, který mění stravovací návyky Čechů.
Čínská chřipka může přitom období růstu cen i ukončit. Podle obchodníků začínají Češi po letech na potravinách zase šetřit a poohlížejí se po levnějším zboží.
Více o drahých potravinách si můžete přečíst v aktuálním vydání týdeníku Hrot, které vyšlo v pondělí 2. listopadu.