Útrata v restauracích za oběd bude čím dál vyšší. Restauratéři argumentují, že ceny jen odráží zvyšující se náklady

Útrata v restauracích za oběd bude čím dál vyšší. Restauratéři argumentují, že ceny převážně odrážejí zvyšující se náklady

Shutterstock.com

Restaurace zkoušejí, co ještě strávníci unesou. Cena obědů už se blíží dvěma stovkám

Lehké saláty, čerstvé ryby, sezonní zelenina. Letní menu v restauracích sice působí dietně, cenově ale rozhodně nehubne. Průměrná cena oběda v Česku dál roste a podle červnových dat už dosáhla na částku 197 korun.

Galerie (2)

Zatímco začátkem roku jsme za oběd v restauraci platili průměrně kolem 193 korun, na jaře cena lehce povyskočila a začátkem léta už míří k dalšímu kulatému milníku.

Podle údajů společnosti Pluxee, která analyzuje platby stravenkovými kartami, se červnová útrata vyšplhala na 196,5 koruny.

A tím to zdaleka nekončí. V některých regionech už průměr překročil i 210 korun a ty zbylé je budou pravděpodobně následovat.

Nejhlouběji do peněženky musejí sáhnout zákazníci v Jihočeském kraji, kde cena oběda v červnu dosáhla 211,9 koruny.

Přes dvousetkorunovou hranici se ale přehouplo dalších pět krajů, včetně Prahy. Naopak nejlevněji se obědvá na Vysočině, kde se průměr drží na 170 korunách.

A i když v některých krajích došlo v červnu k drobnému zlevnění, zpravidla šlo jen o kosmetické změny v řádu haléřů nebo jedné koruny. Tam se zdá, že už ceny narážejí na limity, které jsou lidé ochotni akceptovat.

Nejlevněji se zatím obědvá na Vysočině. V červnu zde lidé za oběd zaplatili v průměru 170,4 koruny

Nejlevněji se zatím obědvá na Vysočině. V červnu zde lidé za oběd zaplatili v průměru 170,4 koruny

Pluxee (publikováno se svolením)

K růstu cen přispívá podle ankety Pluxee mezi restauratéry i sezonní proměna nabídky. Léto s sebou přináší lehčí jídla, více zeleniny a surovin z lokálních farem.

A právě ty jsou často dražší než jejich celoroční alternativy. „Restaurace častěji sahají po čerstvých a lokálních ingrediencích, včetně masa z českých farem. To ale znamená vyšší náklady, které se promítají do konečné ceny,“ vysvětluje Tereza Knířová, analytička Pluxee.

Podle Knířové se restauratéři musejí vypořádávat nejen s dražšími surovinami, ale také s rostoucími náklady na energie a změnou chování zákazníků během léta.

Výsledkem je kombinace, která tlačí ceny nahoru. A slevovat si provozovatelé příliš dovolit nemohou, případně prostě nechtějí.

Fakt, že se cena běžného oběda blíží dvěma stovkám, může být pro mnohé strávníky frustrující, zejména v kombinaci s dalšími rostoucími výdaji domácností.

Na druhou stranu, podle restauratérů se realita zvyšujících provozních nákladů a promítání inflace nedá ignorovat.