Na konceptu se Marta Spurná podílí s Miroslavem Vykysalým

Na konceptu se Marta Spurná podílí s Miroslavem Vykysalým

Hrot, Tomáš Novák

Hot Food

Pod Pražským hradem vznikl kulinářský klenot, kde vaří českou kuchyni jinak – lehkou a svěží

Marta Spurná má pohostinství v krvi. Její rodiče koupili v 90. letech karlovarský hotel Embassy, který je pro mnohé gastronomickou základnou nejen během mezinárodního filmového festivalu. Pro Martu se stal především místem, kde sbírala své zkušenosti v péči o hosty. Ty nyní uplatňuje i v Praze, v lokalitě, která víc pražská už být ani nemůže. Společně se svým partnerem Miroslavem Vykysalým před dvěma lety otevřela restauraci tāst v romantické Šporkově ulici přímo pod Petřínem. Letos na jaře se pak podnikavá dvojice rozkročila o několik domů dál, do ulice Úvoz. Mají tu stejnojmenný podnik, kam zvou na jídla vycházející z české kulinařiny v odlehčeném pojetí a na pečlivě ošetřené pivo.

Sára Goldbergerová

Galerie (6)

Málokdo si okolí Pražského hradu spojuje s gastronomií na úrovni. V posledních letech se ale situace naštěstí mění a v oblasti vyrostlo mnoho příjemných restaurací, bister i kaváren. Mezi ně patří právě i nový podnik Úvoz, na který narazíte, když na konci Nerudovy ulice pokračujete stále vzhůru, nikoliv k Hradu. Po pravé ruce objevíte nenápadnou restauraci, jejíž dřevem obložený interiér připomíná pivnici.

Marta Spurná, restaurace Úvoz

Marta Spurná, restaurace Úvoz

Hrot, Tomáš Novák

Pivo si tady můžete dopřát také, konkrétně z Pivovaru Kamenice. Především si tady ale užijete nápaditá jídla v podání Miroslava Vykysalého a Jana Wiechece. Oba se rádi obrací do staročeských kuchařek, při vaření ale používají i ne úplně typické suroviny, jako je třeba křehký vepřový pavouček na řízek. A přidávají i různé fermentované komponenty pro svěží kyselost.

„Nedá se říci, že bychom tady dělali ryzí českou kuchyni, recepty v sobě spíš mají její vliv. Spoustu lidí totiž může spojení ‚česká kuchyně‘ odradit – v létě ve třicetistupňovém horku to přece jen není úplně ono. My se tak snažíme jídla spíš odlehčovat, proto si tady nedáte kachnu s pěti knedlíky, ale s kváskovým lívancem a nezahuštěným zelím,“ popisuje Marta Spurná. K tomu české ryby, sezonní zelenina a ovoce, vše jednoduše zpracované tak, aby na talíři vynikly jednotlivé suroviny.

V pátek a v sobotu se sem můžete vydat i na oběd

V pátek a v sobotu se sem můžete vydat i na oběd

Martin Svoboda

A proč právě lokalita v pražském podhradí, kam proudí zejména cizinci? Především proto, že jde o romantické, krásné místo, která si zaslouží mnohem víc než plejádu trdelníků a hospod nevalné kvality. „Necílíme na turisty, ale na lidi, kteří si nás sami najdou a vědí, za čím jdou. Spousta známých nás od této lokality odrazovala, ale ukázalo se, že když člověk dělá věci poctivě, hosté si ho skutečně najdou,“ pochvaluje si Marta Spurná.