Ceny hovězího masa v Německu letí nahoru
Shutterstock.com
Ceny hovězího lámou rekordy. Německo přichází o krávy i farmáře
Sedm eur za kilo, čtyřicet až padesát za steak. V Německu roste cena hovězího masa raketovým tempem a přepisuje cenové tabulky, jako by šlo o drahé víno nebo výběrový kaviár. Někdejší všední jídlo se stává gurmánskou položkou, na kterou si leckdo musí nechat zajít chuť. Co za tím vězí? Kombinace tichého kolapsu evropského zemědělství, neúprosné demografie a skrytého hladu po mase.
šéfredaktor
Ceny porážkového masa z mladých býků v Německu překročily magickou hranici sedmi eur za kilogram – to je o více než 50 procent víc než v létě 2023, upozorňuje Asociace skupin producentů pro hospodářská zvířata a maso (VEZG) se sídlem v Oldenburgu. A to mluvíme jen o výkupní ceně. Jakmile se maso dostane do rukou řezníků nebo supermarketů, následuje další cenová smršť – kvalitní steak se běžně prodává za čtyřicet, padesát eur za kilo. Něco takového by ještě před pár lety znělo jako scénář z dystopického filmu.
A ono to tak trochu dystopické je.
Podle Tima Kocha z Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) v Bonnu stojí za cenovým výbuchem hlavně jeden faktor: pokles počtu chovaných zvířat. „Každý rok klesá o dvě, tři, čtyři procenta. Mnoho farem se zavírá a často nejsou žádní nástupci,“ říká Koch. Staré statky bez dědiců, unavení farmáři bez motivace a nová generace, která nechce vstávat ve čtyři ráno kvůli dobytku. To všechno tvoří mrazivý koktejl, který mění strukturu evropského venkova – a taky obsah talířů.
Ze stájí mizí krávy. A s nimi i maso
Ztráta stáda není jen emocionální záležitost, ale především tvrdá statistika. Zatímco v květnu 2015 se v Německu chovalo 12,6 milionu kusů skotu, letos v květnu už jen 10,3 milionu. Tedy úbytek přes dva miliony zvířat za deset let. A protože menší stáda znamenají méně porážek, výsledkem je logicky menší nabídka masa. Nabídka, která tlačí ceny vzhůru rychleji než inflační index.
Dodejme, že Německo není v tomto ohledu žádný izolovaný případ. Stav skotu klesá i v dalších evropských zemích. Zatímco v minulosti se řešily přebytky masa a subvencované exporty do Afriky, dnes Evropa zjišťuje, že má problém se uživit sama. Možná to zní paradoxně, ale zatímco spotřeba hovězího mírně klesá, nabídka klesá ještě rychleji. Výsledek? Maso se mění ve vzácné zboží.
„Poptávka po hovězím mase v posledních letech také klesla, ale nabídka jatečných zvířat se stala vzácnější,“ konstatuje Koch. Jinými slovy – i když lidé možná jedí o něco méně hovězího, není ho dost ani pro ty, kteří by si ho rádi dopřáli. A pokud ano, musejí sáhnout hluboko do kapsy.
Steak jako šperk
Dnešní steak už není jen otázkou kulinářského rozmaru, ale čím dál častěji i symbolem statusu. Stává se z něj to, co bývaly značkové kabelky nebo exkluzivní hodinky – něco, co si nepořídíte jen tak, ale co má i ukazovací hodnotu. Být masožravcem už není běžné, je to deklarace životního stylu. A taky trochu luxus.
Zajímavé přitom je, že rostoucí cena masa zatím nevedla k dramatickému obratu směrem k alternativám. Německý trh s vegetariánskými nebo veganskými náhražkami sice roste, ale zdaleka ne tak rychle, jak by odpovídalo tempu, s jakým mizí krávy z chovů. Maso má pořád silný kulturní náboj, ať už jde o sobotní grilování, nedělní pečeni nebo okázalou večeři v michelinské restauraci. Jen je z něj teď – přinejmenším v případě hovězího – exkluzivní záležitost.