Natálie Benk se svým týmem
foto: Bango
Natálie Benk: Vítr na brněnské gastro scéně
„Zaměřujeme se na věci, které ve světě frčí a dosud je tady nikdo nedělal,“ říká mladá a energická kuchařka, která dravě proměňuje brněnskou gastronomii.
Redaktorka
Natálie Benk je živel. Jak jinak si vysvětlit, že v krátkém sledu zvládla otevřít v centru Brna podnik, který se vmžiku dostal do povědomí milovníků jídla z celého Česka, kývla na účast v kuchařské reality show Hell’s Kitchen a když se naskytla příležitost vlastní gastronomický provoz zvětšit a přidat k němu cukrárnu, neváhala ani minutu.
V Bangu, které otevřela společně s Annou Holešinskou, se tak setkáváme na nové adrese, v Botanické ulici. Sama o sobě přitom říká, že jí dlouho trvalo, než zjistila, v čem je dobrá a co je její vášeň.
Natálie Benk nepůsobí na brněnské gastro scéně dlouho, její bistro Bango a cukrárna Mochi by Bango se ale rychle dostaly do žebříčku nejoblíbenějších podniků
foto: Bango
„Nikdy mi nic nešlo a byla jsem z toho zoufalá. Když jsem na střední škole začala chodit na praxe a na brigádu do kavárny, připletla jsem se do kuchyně a zjistila, že to je něco, co mi skutečně jde. Vždycky jsem milovala jídlo, hlavně jeho přípravu, takže jsem věděla, že tohle je cesta, kterou se chci vydat,“ vypráví.
Cesta vedla do jedné z tehdy nejlepších brněnských restaurací, Koishi, která ukončila provoz během pandemie covidu. Natáliiny kroky pak tudíž vedly do dalších restaurací, ale zlom nastal až v momentě, kdy se společně se svým přítelem – dnes již manželem – vydala na několik měsíců do Singapuru.
V Bangu chystají samé dobroty
foto: Bango
„Manžel si dělal doktorát z molekulární biologie a genetiky a já mohla jet s ním. Celou dobu jsem jenom jedla nebo chodila po obchodech s japonskými potravinami a zkoumala všechny ty zajímavé suroviny.“
Po návratu měla jasno: otevře si vlastní bistro, ve němž „Brňákům“ představí jídla, která si v asijském gastronomickém ráji nejvíc oblíbila. Při tvorbě menu ale brala v potaz také to, že se nacházíme v českém kontextu – a tak vzniklo Bango, bistro zaměřené na pokrmy Dálného východu, které jsou postavené na lokálních surovinách.
„Vaření je moje vášeň. Jsem ráda, že jsem něco takového našla a že jsem si vytvořila dvě platformy, kde mohu prezentovat svou osobnost,“ říká Natálie Benk
foto: Bango
Vyzkoušet tady tak můžete třeba japonskou klasiku známou jako tuna tataki, tedy tuňáka zprudka opečeného na ohni se švestkovou ponzu omáčkou, vydatný lanýžový ramen s bůčkovou roládou nebo wonton knedlíčky plněné vepřovým masem, doplněné chilli olejem a škvarky.
Zmíněné pokrmy vznikly už na první adrese, která byla podle Natálie Benk čirý punk. „Neměli jsme a stále nemáme investora, takže to na začátku bylo hodně ‚low budgetové‘. Rozjezd byl ale strašně rychlý, měli jsme pořád plno, což jsme – vzhledem k prostoru – vůbec nečekali,“ popisuje.
Stěhování do většího tak přišlo poměrně rychle, navíc díky němu mohla mladá kuchařka realizovat svou další vášeň, cukrařinu. „Hned vedle byla volná menší provozovna, takže bylo jasné, že v ní otevřeme asijskou cukrárnu.“
Natálie Benk je živel
foto: Bango
V té jsou hlavní specialitou rýžové bochánky mochi s různými náplněmi, jejichž recepturu Natálie se svým týmem pilovala rok. K dostání je tady ale i spousta dalších sladkých dobrot nejen z asijských surovin.
„Zaměřujeme se na věci, které ve světě frčí a dosud je tady nikdo nedělal. Snažíme se pořád přicházet s něčím jiným a chceme, aby to tady pro lidi byl zážitek, na který nezapomenou. Loni jsme se učili, co a jak, ale letos chceme udělat pořádný vítr. Chceme šokovat, překvapovat a chceme, aby se o nás vědělo,“ dodává sebevědomě Natálie Benk.