Luxusní voda? V Cheshire se z ní stává nový kult

Luxusní voda? V Cheshire se z ní stává nový kult

Shutterstock.com

Mokrý sen každého abstinenta. Michelinská voda? Vítejte ve světě vodních sommeliérů

Francouzi milují víno. A La Popote, restaurace ve stylu francouzské kuchyně v severní Anglii, s nimi drží krok – na vinném lístku má skoro 140 etiket. Teď ale přichází s krokem, který zamíchá kartami i pro ty, kdo alkohol nepijí. Zavádí totiž vodní menu.

Michael Skřivan

Michael Skřivan

šéfredaktor

Kromě běžné karafy kohoutkové vody si hosté nově mohou vybrat ze tří druhů neperlivé a čtyř druhů perlivé vody. Tuto kartu sestavil Doran Binder, certifikovaný vodní sommelier, který restauraci zásobuje svou značkou Crag Spring Water. Právě on s tímto nápadem přišel – a zpočátku sklidil smích.

„Připadalo mi to jako nesmysl,“ přiznal šéfkuchař a spolumajitel Joseph Rawlins. Vše se ale změnilo po degustaci ve vodním baru v národním parku Peak District, který Binder provozuje. „Byl to úplně nový svět. Voda není jen voda,“ říká dnes Rawlins.

Chuť minerálů, harmonie na jazyku

Při první ochutnávce zkoušeli pět či šest vod. Při druhé ty samé – ale s pečlivě vybraným párováním: sýry, čokoládou, šunkou, olivami. A efekt? Podobný jako u vína – chuť se mění podle kombinace, prohlubuje, překvapuje. „Bylo to neuvěřitelné,“ dodává Rawlins.

Binder tvrdí, že La Popote je prvním podnikem v Británii s oficiálním vodním menu. A jedním z mála i celosvětově. Výběr zahrnuje vody z Británie, Francie, Španělska a Portugalska, od pětilibrové Crag až po devatenáctilibrovou portugalskou The Palace of Vidago.

Rozdíly v chuti vysvětluje Binder obsahem minerálů – tzv. TDS. „Destilovaná voda má nula TDS – hodí se na úklid, do baterií, ale rozhodně ne pro pití,“ říká. Mořská voda má kolem 40 000 TDS. Nabídka La Popote se pohybuje mezi 14 (italská Lauretana) a 3 300 (francouzská Vichy Celestins).

Francouzská voda působí zpočátku výrazně slaně, ale ve spojení s parmskou šunkou se chuť propojí a slanost zmizí – na jazyku zůstává jen chuť masa. „Je to jako ve víně – hledáte rovnováhu,“ říká Rawlins.

Kultura nealko

Důležitá je i teplota. „Podáváme ji při pokojové teplotě, s ledem a citronem. Pokud je příliš studená, chuť mizí,“ vysvětluje šéfkuchař. Vodní lístek tak nabízí nový rozměr zážitku – zejména v době, kdy se stále víc lidí odvrací od alkoholu.

Binder, který sám nikdy nepil, to shrnuje přesně: „Jsem gurmán. V restauraci mi vždy podají vinný lístek – ale ten mě nezajímá. Vodní karta? Ta mě nadchne. A otevírá nové možnosti – pro podniky, pro hosty, pro zážitky. Je to o radosti z chutí.“