Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat
Ač se firmy snaží, ESG už investory tolik neláká | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Do evropských burzovně obchodovaných fondů, jež se soustředí na firmy podnikající podle pravidel ESG, přiteklo v prvním čtvrtletí letošního roku téměř o polovinu méně peněz než ve čtvrtletí předcházejícím.

Alokace do těchto fondů představovaly pouze 16 procent z celkového objemu peněz, jež fondy obchodované na burze (tedy ETF) celkově získaly. V době největšího růstu takto zaměřených fondů v roce 2022 přitom představovaly investice do firem s nálepkou ESG 65 procent.

ESG je zkratka anglických slov „environmental, social, governance“ a znamená, že firma dbá na dodržování přísných ekologických pravidel, jedná zodpovědně vůči veřejnosti a její management se chová transparentně. Nebo to přinejmenším znamená, že dotyčná firma o sobě chce vytvořit dojem, že takto jedná.

Razantní pokles alokace investic do těchto firem znamená, že tento specifický segment trhu prochází „existenční krizí“, praví zpráva společnosti Morningstar, která investiční pohyby sleduje. Čistý přítok peněz do fondů zaměřených na ESG činil v prvním čtvrtletí 7,1 miliardy eur, jen těsně nad polovinou 13,8 miliardy eur v předchozím tříměsíčním období.

Krize je tady

Odpovídá to i procentuálně: prodeje ESG představovaly v prvním letošním kvartálu 16 procent celkového objemu nových peněz investovaných do ETF, zatímco v předchozím období to bylo 29 procent.

„Znamená to další zpomalení oproti maximům z roku 2022, kdy téměř 65 procent všech peněžních toků na evropský trh ETF směřovalo do strategií s tématikou ESG,“ uvedl Jose Garcia-Zarate, zástupce ředitele pro pasivní strategie v Morningstaru.

Zdá se, že investování do ESG „prochází obdobím existenční krize, protože toky, ačkoli jsou v absolutním vyjádření stále pozitivní, se v poměru k celkovým tokům zmenšují, zejména v rámci akcií,“ cituje Garciu-Zarateho list Financial Times. Kdyby byl více lidskou bytostí a méně finančníkem, řekl by, že do akcií takto profilovaných firem přiteklo více peněz, než kolik z nich odteklo, ale čistý rozdíl je podstatně menší než v minulosti.

Dále by podle něj bylo „nemoudré popírat, že někteří investoři začali být znepokojeni nedostatečnou výkonností ESG investic v posledních několika letech.“ Znovu, přeloženo do lidské řeči to znamená, že investoři by sice rádi dbali na ideály skrývající se pod zkratkou ESG, ale ještě raději by vydělávali. A to může být problém.

„Známkou znepokojení investorů je i skutečnost, že v prvním čtvrtletí růstové akciové strategie překonávaly své protějšky zaměřené na hodnotu,“ uvádí Morningstar. „Akciové nabídky ESG bývají založeny především na růstových akciích, což vyvolává otázku, proč nebyly schopny takového příznivého klimatu využít.

I zde se hodí překlad. Termín „růstové akcie“ v burzovní hantýrce znamená akcie firem relativně podhodnocených, často čerstvých účastníků burzovního obchodování. Mají potenciál výrazně podražit, pokud vyjde najevo, že dělají svou práci dobře. Na druhé straně „hodnotové strategie“ vedou investory ke kupování dražších akcií osvědčených firem v naději, že budou zhodnocovat sice pomalu, ale zato s větší jistotou.

Pasivní investice lákají

Celkové prodeje evropských ETF zůstaly na počátku roku 2024 na stabilním kurzu. Evropské ETF a burzovně obchodované komodity shromáždily v prvních třech měsících roku 44,5 miliardy eur čistých nových investic, což představuje oproti 47,4 miliardy eur přilákaných v posledním čtvrtletí roku 2023 jen mírný pokles.

Toky do akciových ETF činily v tomto období 36,8 miliardy eur, což je oproti předchozímu čtvrtletí mírný nárůst. To signalizuje, že se investoři chtějí dále vézt na vlně pasivního investování, zejména v USA, cituje zprávu Morningstaru server Ignites Europe. Na konci března činil objem spravovaných aktiv v evropských ETF 1,81 bilionu eur, což je o 10 procent více než v předchozím čtvrtletí.