Pozemky, kam se mohou chmelnice rozšířit, je nutné vybírat pečlivě, uvedl na dotaz ČTK předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda

Pozemky, kam se mohou chmelnice rozšířit, je nutné vybírat pečlivě, uvedl na dotaz ČTK předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda

Shutterstock.com

Národní poklad

Výborný: Do pěti let navýšíme plochu českých chmelnic. Farmáři ale žádají vyšší výkupní ceny

Pěstitelé chmele upozorňují, že náklady převyšují prodejní ceny a že vhodných pozemků pro rozšíření není mnoho. Přesto by letošní sklizeň měla pokrýt potřeby domácích i zahraničních pivovarů.

red

Ministerstvo zemědělství chce podpořit rozšiřování chmelnic v Česku. Podle ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) by se plocha mohla během pěti let zvýšit o zhruba pět procent.

Farmáři ale varují, že bez růstu výkupních cen se do nových investic nepoženou. Chmel se letos pěstuje na 4815 hektarech, což je o půl procenta méně než loni a o 200 hektarů méně než v roce 2018.

„Naším zájmem je vytvořit podmínky pro rozšíření tam, kde to pěstitelé uznají za vhodné,“ řekl Výborný dnes v Lenešicích. Dodal, že poptávka po chmelu není neomezená, ale prostor pro mírný růst existuje.

Ministerstvo i Evropská unie nabízejí chmelařům řadu dotačních titulů, například na výsadbu, moderní techniku či kapkovou závlahu, a plánují jejich další rozvoj.

Pěstitel Karel Dittrich, který hospodaří právě v Lenešicích, upozornil, že se náklady často dostávají nad prodejní cenu. „Se stoupajícími cenami energií i mezd se nám rozšiřuje jen těžko. Dokud neporostou výkupní ceny, plocha se radikálně zvětšovat nebude,“ uvedl. Jeho farma se specializuje na žatecký poloraný červeňák, jehož pěstováním je ČR světovou jedničkou.

Podle předsedy Svazu pěstitelů chmele ČR Luboše Hejdy navíc nelze rozšiřovat chmelnice neomezeně. „Chmel neroste všude a vhodných pozemků není mnoho,“ zdůraznil.

Dodal, že většina pěstitelů má půdu v pronájmu, protože vlastnictví všech potřebných polí je pro ně finančně nedostupné.

Sklizeň začala před několika dny a potrvá přibližně tři až čtyři týdny. Hejda odhaduje výnos okolo 6500 tun. „To je množství, které pokryje potřeby domácích pivovarů i exportu,“ doplnil.

S využitím ČTK