Foto: Tomáš Novák / Hrot
Druhý dech cukrářské ikony. Za dortíky Ivety Fabešové stojí za to zajít do Werichovy vily i na Masaryčku
Cukrářku Ivetu Fabešovou není nutné dlouze představovat. Před lety si začala plnit svůj celoživotní sen o vlastní cukrárně a na české gastronomické scéně způsobila malou revoluci, když ukázala, že je absurdní, aby zákusky byly levnější než káva, kterou si k nim lidé dopřávají.
Šéfredaktorka magazínu Hrot
Vybudovala úspěšnou síť cukráren, o kterou však přišla při rozvodu v roce 2020. Na začátku dvacátých let začala od nuly, už je ale patrné, že se velké výzvě postavila čelem.
Dnes vede oblíbenou kavárnu s cukrárnou v malebné Werichově vile a před pár měsíci otevřela novou provozovnu v moderní Masaryčce.
„Změna, ke které před lety došlo, mi dala obrovskou svobodu. Dříve jsem se musela pořád zpovídat, nemohla jsem si dělat věci po svém. Dala mi také vnitřní jistotu. Dlouhé roky jsem totiž poslouchala, že nejsem dost dobrá, že ty věci neumím. Naučila jsem se věřit sama v sebe, věřit své intuici,“ říká Iveta, když sedíme v jejím nově otevřeném podniku.
Kromě vitríny plné zákusků, které jsou tak hezké na pohled, že je až škoda je sníst, zdobí čistý prostor skleněný roj motýlů z dílny společnosti Preciosa.
„Viděla jsem od nich obrovskou světelnou instalaci, roj motýlů na letišti v Šanghaji. Hned jsem věděla, že takový roj motýlů tady musí být, že to bude nádherná dominanta celého prostoru. Samozřejmě v menším měřítku,“ dodává.
Iveta Fabešová říká, že se cukrařina posunula od silikonových forem k důrazu na řemeslnost. „Dekorace se dnes dělají pomocí cukrářského sáčku a špičky, čemuž tleskám a jsem z toho nadšená. Když vytvoříte pomocí těchto nástrojů realistickou květinu, ukážete tím pravý um.“
Foto: Tomáš Novák / Hrot
K druhé provozovně přitom Iveta Fabešová nesměřovala. Společnost Penta Real Estate, která za Masaryčkou stojí, s nabídkou prostoru cukrářku sama oslovila. Nabídla ale přišla v době, kdy se Iveta nacházela v těžké osobní situaci, navíc krátce po otevření Werichovy vily.
Myšlenky na druhý provoz tak vůbec neměla – a Pentu s díky odmítla. Po čase ale začala hledat prostory, kam by přesunula výrobu. Úvahy ji vrátily k Masarykovu nádraží.
„Volný byl už jen tento prostor (orientovaný k Florenci – pozn. red.), jsou to dvě patra. Jenže to by byla asi nejdražší výrobna v republice. Takže jsem se rozhodla, že výrobnu uděláme v horním patře, přidáme k ní cukrářskou akademii a v úrovni ulice otevřeme cukrárnu,“ přibližuje.
Koncept je tu stejný jako ve Werichově vile, pestřejší je však sortiment slaných jídel, na nichž se podílela mladá kulinářská hvězda Kristína Nemčková, vítězka třetí řady soutěže MasterChef Česko. Pro Ivetu Fabešovou navrhla menu sestávající z deseti chodů, které tvoří brunchovou a obědovou nabídku podniku.
Pro známou cukrářku jsou zásadní suroviny. Je jedno, odkud pocházejí, musejí především splňovat nejpřísnější požadavky na kvalitu. V týmu tak každou surovinu důkladně testují, než s ní začnou pracovat.
Foto: Iveta Fabešová
Prim ale samozřejmě hrají dezerty: Malinový prsten, Mandarinka, Hlavsa, Popcorn, Saturn a další. Poslední dva cukrářka vytvořila pro své děti. „Syn miluje planety a dceři přezdívám popcornová královna. Mohla by popcorn snídat, obědvat i večeřet,“ směje se Iveta.
Cukrářka má přitom pocit, že její rukopis se v průběhu let výrazně odlehčil, je minimalističtější a čistější. „Když vidím fotky dezertů, které jsem dělala dřív, tak se zděsím. Ale vnímám to pozitivně, právě na tom vidíte posun. Horší by bylo, kdybych šest let dělala stejné dorty. Je to pořád řemeslo, takže čím víc toho vyrobíte, tím víc chápete, jak vše funguje.“