Dívka pojídající hroznové víno

Pravidelná konzumace hroznů vám může prodloužit život

Foto: Shutterstock.com

Zdraví

Nový trend v longevity? Hrozny si říkají o status superpotraviny, která prospívá srdci, mozku i pokožce

Zatímco módní označení „superpotravina“ bývá často jen marketingovým tahákem, v případě hroznů má oporu v rozsáhlém výzkumu. Americký biochemik John Pezzuto z Western New England University tvrdí, že právě hrozny jsou jedním z nejpodceňovanějších zdrojů zdraví prospěšných látek. Ovlivní procesy v těle, a to až na genetické úrovni.

Ve své nové studii publikované v odborném časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry argumentuje, že běžné stolní hrozny si právem zaslouží místo po boku borůvek, ořechů nebo listové zeleniny, tedy potravin vysoce prospěšných pro naše zdraví.

Ačkoli označení „superpotravina“ nemá jasně danou vědeckou definici, obvykle se vztahuje na potraviny s vysokým obsahem přírodních sloučenin s pozitivními účinky na zdraví.

Právě v této oblasti hrozny překvapují. Obsahují více než 1 600 bioaktivních látek, a to včetně antioxidantů, flavonoidů, fenolových kyselin, resveratrolu nebo katechinů.

Tyto látky podle vědců působí napříč celým tělem. Pomáhají cévám, mozku, trávicímu traktu i kůži. Zlepšují oběh, snižují poškození DNA, podporují imunitu a příznivě ovlivňují genovou expresi.

Pezzuto ve své práci shrnuje více než šedesát recenzovaných studií, které spojují pravidelnou konzumaci hroznů s celou řadou pozitivních efektů na zdraví.

Výzkumy například ukazují, že hrozny přispívají k uvolnění cév a lepšímu průtoku krve, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a podporují odolnost pokožky vůči UV záření. Také posilují střevní mikrobiom, a tím i obranyschopnost organismu.

Kromě účinných polyfenolů obsahují hrozny také vitamín C, vitamín K a draslík. To z nich dělá vhodnou potravinu nejen pro podporu imunity, ale i pro správné fungování svalů a srdce. Vysoký obsah vody navíc přispívá k hydrataci, a to zejména v teplejším počasí.

Podle vědce je prokázáno, že hrozny pozitivně ovlivňují procesy v těle na mikrobiální, chemické i genetické úrovni – a tím přispívají ke zdraví. Může jít třeba o podporu imunity, trávení, snížení zánětlivosti nebo ochranu před některými chronickými nemocemi.

Na studii pro magazín Newsweek reagovala také Kalifornská komise pro hrozny (California Table Grape Commission), která financuje výzkum a podporuje pěstitele v USA.

Její prezident Ian LeMay uvedl, že výsledky přinášejí silný argument pro to, aby se o hroznech běžně mluvilo jako o superpotravině. Také doufá, že se toto označení stane běžnou součástí komunikace o výživových benefitech tohoto ovoce.