Prodejci se erythritol snaží propagovat jako zdravou alternativu cukru. Úplně bezpečný však podle studie není
Shutterstock.com, koláž Hrot24
Věda
Daň za štíhlou linii? Třeba i vlastní život. Populární náhražka cukru zvyšuje riziko mrtvice
Náhradní sladidlo používané při různých nízkokalorických dietách erythritol může mít vážné negativní dopady na lidské zdraví. Může stát za změnami v mozkových cévách, které následně mohou přivodit i smrt.
redaktor
Erythritol, známý také jako E968, se vyskytuje v celé řadě nízkokalorických potravin a nápojů: proteinových tyčinkách, „bezcukrových“ limonádách, žvýkačkách, zmrzlinách či pudincích.
Díky téměř nulové kalorické hodnotě a minimálnímu vlivu na hladinu cukru v krvi je oblíbený mezi lidmi držícími diety i diabetiky.
Nově zveřejněná data ale vyvolávají obavy. Vědci v laboratorních podmínkách vystavili buňky lidských mozkových cév množství erythritolu, které odpovídá běžné porci v nápojích bez cukru.
Výsledky studie publikované ve vědeckém časopise Journal of Applied Physiology ukázaly změny, které mohou podle vědců zvyšovat riziko mrtvice: cévy se méně rozšiřovaly, produkovaly více proteinu endothelinu-1, který cévy zužuje, a také méně látek, které pomáhají rozpouštět krevní sraženiny. V buňkách navíc přibývalo škodlivých volných radikálů.
„Zjednodušeně řečeno, pokud jsou cévy více stažené a schopnost těla odbourávat krevní sraženiny je nižší, zvyšuje se riziko mrtvice,“ řekla spoluautorka výzkumu Auburn Berry magazínu Newsweek.
Hlavní autor studie, profesor fyziologie Christopher DeSouza, dodává: „Na základě dostupných epidemiologických a buněčných studií by mělo být zváženo omezení konzumace erythritolu.“
Erythritol byl v EU povolen k použití v potravinách v roce 2003, od roku 2015 i v ochucených nealkoholických nápojích. Podle webu Fér potravina má velmi nízký glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nezpůsobuje zubní kaz.
Přirozeně se vyskytuje například ve víně, v sójové omáčce nebo v některých druzích ovoce. Výrobcům se jej dlouhodobě dařilo propagovat jako látku bez nežádoucích účinků.
Jako sladidlo ho lze zakoupit například v obchodech se zdravou výživou nebo výživou pro sportovce. Ostatně na webu Fér potravina se látka chlubí indexem škodlivosti 0.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) sice v roce 2023 přezkoumával studie spojující erythritol s vyšším výskytem srdečních a mozkových příhod, ale příčinnou souvislost zatím neprokázal. Instituce uvedla, že bude situaci nadále sledovat.