Prodejci se erythritol snaží propagovat jako zdravou alternativu cukru. Úplně bezpečný však podle studie není

Prodejci se erythritol snaží propagovat jako zdravou alternativu cukru. Úplně bezpečný však podle studie není

Shutterstock.com, koláž Hrot24

Věda

Daň za štíhlou linii? Třeba i vlastní život. Populární náhražka cukru zvyšuje riziko mrtvice

Náhradní sladidlo používané při různých nízkokalorických dietách erythritol může mít vážné negativní dopady na lidské zdraví. Může stát za změnami v mozkových cévách, které následně mohou přivodit i smrt.

Erythritol, známý také jako E968, se vyskytuje v celé řadě nízkokalorických potravin a nápojů: proteinových tyčinkách, „bezcukrových“ limonádách, žvýkačkách, zmrzlinách či pudincích.

Díky téměř nulové kalorické hodnotě a minimálnímu vlivu na hladinu cukru v krvi je oblíbený mezi lidmi držícími diety i diabetiky.

Nově zveřejněná data ale vyvolávají obavy. Vědci v laboratorních podmínkách vystavili buňky lidských mozkových cév množství erythritolu, které odpovídá běžné porci v nápojích bez cukru.

Výsledky studie publikované ve vědeckém časopise Journal of Applied Physiology ukázaly změny, které mohou podle vědců zvyšovat riziko mrtvice: cévy se méně rozšiřovaly, produkovaly více proteinu endothelinu-1, který cévy zužuje, a také méně látek, které pomáhají rozpouštět krevní sraženiny. V buňkách navíc přibývalo škodlivých volných radikálů.

„Zjednodušeně řečeno, pokud jsou cévy více stažené a schopnost těla odbourávat krevní sraženiny je nižší, zvyšuje se riziko mrtvice,“ řekla spoluautorka výzkumu Auburn Berry magazínu Newsweek.

Hlavní autor studie, profesor fyziologie Christopher DeSouza, dodává: „Na základě dostupných epidemiologických a buněčných studií by mělo být zváženo omezení konzumace erythritolu.“

Erythritol byl v EU povolen k použití v potravinách v roce 2003, od roku 2015 i v ochucených nealkoholických nápojích. Podle webu Fér potravina má velmi nízký glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nezpůsobuje zubní kaz.

Přirozeně se vyskytuje například ve víně, v sójové omáčce nebo v některých druzích ovoce. Výrobcům se jej dlouhodobě dařilo propagovat jako látku bez nežádoucích účinků.

Jako sladidlo ho lze zakoupit například v obchodech se zdravou výživou nebo výživou pro sportovce. Ostatně na webu Fér potravina se látka chlubí indexem škodlivosti 0.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) sice v roce 2023 přezkoumával studie spojující erythritol s vyšším výskytem srdečních a mozkových příhod, ale příčinnou souvislost zatím neprokázal. Instituce uvedla, že bude situaci nadále sledovat.