Martina a Karolína Kornfeilovy
Foto: Tomáš Novák / Hrot
Rodina je víc než manažer
My tu firmu rozhodně nestřelíme. V pecích od Kornfeilů se pečou bochníky až na Manhattanu
Na samém okraji Čejče, jihomoravské vesničky mezi poli a vinohrady, se otevírá prostor, z nějž je patrné, že jde o bývalý areál JZD. Že právě tady vznikají velké pece pro různé druhy chlebů a pečiva vyráběné od Kodaně po Tokio, už však tak zřejmé není.
Iva Brejlová
Firma Kornfeil tu má na sedmi tisících metrů čtverečních výrobní prostory – a patří v oboru mezi nejvýznamnější. V Česku hlásí 90procentní podíl, nedávno oznámila stomilionovou zakázku do USA, největší ve své historii, a plánuje expanzi do Japonska, Singapuru, Chile či Kolumbie.
Založil ji v roce 1991 Karel Kornfeil se sto tisíci napůjčovanými korunami (často po dvou tisícovkách) a pěti objednávkami na pece, které ještě neexistovaly. Po dvou letech se k zakladateli přidal i bratr Vojtěch, ten ale později odešel.
Pece z jižní Moravy se ale začaly šířit po Česku a brzy i do zahraničí: v posledních letech se rozehřály třeba v legendárních pekárnách na Manhattanu, v Los Angeles či v Sydney.
Dnešní šéfky, zakladatelovy dcery Martina a Karolína, rodinné podnikání vnímaly vždy silně. „Dlouho jsme si myslely, že se v sobotu chodí do práce. A někdy i v neděli,“ popisuje Martina.