Ztučnění jater snižuje jejich elasticitu a funkčnost, jako například metabolismus živin a léků, detoxikaci, tvorbu žluči a ukládání vitamínů a minerálů
Foto: Shutterstock.com
Zdraví
Ztučnění, cirhóza, rakovina. Chemikálie, před nimiž není úniku, nám mohou odrovnat játra, ukázala studie
Podle nové vědecké studie mohou tzv. „věčné chemikálie“ PFAS společně s alkoholem urychlit rozvoj závažných onemocnění jater. Odborníci varují, že riziko se týká i lidí, kteří pijí jen příležitostně.
redaktor
Chemikálie PFAS (per- a polyfluoralkylové látky) používané v široké škále výrobků od nepřilnavého nádobí po voděodolné oblečení byly už dříve spojovány s řadou zdravotních rizik.
Nová vědecká práce ale ukazuje, že pokud se v těle setkají s alkoholem, mohou jejich účinky na játra násobit. Studii publikoval odborný časopis Toxicological Sciences.
„Oba faktory způsobují podobné typy poškození – hromadění tuku, zánět a oxidační stres,“ uvedl pro magazín Newsweek profesor Vasilis Vasiliou z Yale School of Public Health. „PFAS mohou působit jako druhá rána pro játra, zejména u lidí, kteří už mají jiné rizikové faktory.“
Podle autorů byly měřitelné hladiny PFAS zjištěny u více než 98 procent lidí. Zároveň více než polovina Američanů pravidelně pije alkohol a zhruba 17 procent z nich pije nárazově ve velkých dávkách.
Profesor Suthat Liangpunsakul z Indiana University vysvětlil, že oba faktory poškozují játra podobnými mechanismy: od narušení metabolismu tuků přes poškození mitochondrií až po zvýšení oxidačního stresu. „Je proto logické předpokládat, že jejich kombinace riziko zhorší,“ dodal.
Autoři studie upozorňují, že kombinace alkoholu a PFAS může urychlit přechod od ztučnění jater (steatózy) k závažnějším stavům, jako je cirhóza nebo rakovina jater.
Celosvětově podle odhadů umírají ročně dva miliony lidí na pokročilá jaterní onemocnění, přičemž alkohol je významným podílníkem těchto případů.
Profesor Alan Ducatman z West Virginia University dodal, že PFAS mohou také zvyšovat hladinu cholesterolu, jaterních enzymů a podporovat vznik metabolického syndromu. „Nebezpečné je, že škodí už v malých dávkách – a na rozdíl od alkoholu se jim téměř nelze vyhnout,“ řekl.
Úplné vyloučení PFAS z prostředí je obtížné, zčásti to ale lze. Například používáním nádobí a spotřebních produktů bez PFAS, filtrací pitné vody certifikovanými systémy či sledováním místních varování o kontaminaci ryb a vody, radí hlavní autor studie.