Terapie svépomocí a on-line. Platforma Hedepy pomáhá s depresemi a úzkostmi

Pečovat o své duševní zdraví kdykoliv a odkudkoliv. On-line psychoterapeutická platforma Hedepy spustila self-help zónu, která nabízí zaměstnancům firem pomoc bez nutnosti fyzicky navštívit terapeuta. Firmám pak aplikace ukáže, co jejich zaměstnance trápí.

Terapie svépomocí a on-line. Platforma Hedepy pomáhá s depresemi a úzkostmi
Luboš Krčil | Hedepy

Až třetinu Čechů sužují různé duševní obtíže, jen málo z nich ale skutečně vyhledá pomoc nebo o tomto svém problému aspoň popřemýšlí. Pro leckoho je totiž nepříjemné a nepřirozené sednout si s úplně cizím člověkem a vyprávět mu o svých niterných a dosud skrývaných pocitech. 

Pomoci s úzkostmi, depresí, nespavostí, stresem, syndromem vyhoření nebo vztekem sice může i on-line terapie přes videohovor, i ta ale může být pro někoho nepříjemná. Psychoterapeutická platforma Hedepy proto spustila takzvanou self-help zónu. Ta v aplikaci nabídne různá interaktivní cvičení, testy nebo videolekce. Vše bez nutnosti navštívit odborníka.

„Ne každý náš klient chce řešit své problémy rovnou s terapeutem, někteří potřebují začít nejprve sami a pozvolna. Díky self-help zóně mohou lidé na svém duševním zdraví pracovat i sami. Teprve poté mohou v případě potřeby přikročit k samotné on-line terapii,“ říká spoluzakladatel Hedepy Lukáš Krčil, podle kterého může díky self-help zóně pečovat o své duševní zdraví každý, a to kdykoliv a odkudkoliv. 

Terapie a návazné psychologické služby platforma poskytuje přibližně stovce společností, například UniCredit Bank, Oktagonu, mediálnímu domu CNC, advokátní kanceláři Havel & Partners nebo vyhledávači nábytku Favi. Ty je následně zdarma poskytují svým zaměstnancům.

Firmy v aplikaci naleznou anonymní měření nálady napříč týmy a mohou tak snadno zjistit, co jejich zaměstnance trápí. „Společností zajímajících se o duševní zdraví svých zaměstnanců přibývá, jejich požadavky se však v průběhu času mění. Už jim nejde jen o terapie, které pro ně byly stěžejní v době covidové pandemie. Nyní je zajímá také vzdělávání zaměstnanců nebo možnost změřit, jak se jejich týmy ve firmě cítí,“ doplňuje Krčil.   

Skrze Hedepy se loni uskutečnilo přes 100 tisíc sezení, a to nejen těch firemních, ale i třeba teen terapií pro mladistvé. Platforma loni meziročně vyrostla o více než 100 procent a navýšila obrat na 100 milionů korun. Aktuálně působí v 11 evropských zemích, Češi tvoří přibližně 40 procent její klientely. Platforma vznikla v roce 2020, dnes nabízí služby více než 500 psychoterapeutů.