Za nejlepším chlebem v kraji musíte přímo do města pod Ještědem
Shutterstock.com, koláž Hrot24
Jídlo
Hlad je nejlepší pekař, tedy alespoň v Liberci. Bývalý ajťák umí top kvasový chléb
Bývalý „ajťák“, tedy IT specialista, Jan Hlad uspěl se svým pšeničným kvasovým chlebem v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje. Pekárnu 42 gramů otevřel loni na podzim a byl jedním z osmi nováčků, kteří se letos do soutěže v Libereckém kraji přihlásili. Uspěl hned napoprvé, přestože právě kategorie pekařských výrobků stejně jako kategorie nápojů jsou těmi, kde je konkurence největší.
čtk
Majitele malého pekařství léta živily informační technologie. „Bavilo mě ale dělat lidem dobře v bříšku, motal jsem se kolem jídla, ať už kolem cukrařiny, nebo kolem vaření. A pak mě to zaválo do Liberce, kde byl nádherný prostor, který vybízel k tomu tam něco udělat. Tak jsem tam postavil pekárnu a peču chleba. Je to otevřená výroba, takže vidíte, jak to všechno vzniká,“ doplnil Hlad.
Jeho pekárna nabízí slané i sladké pečivo, součástí je i nabídka potravin od dalších regionálních výrobců. Sám Hlad má nejraději právě chleba, který získal značku Regionální potravina Libereckého kraje.
„Je to pšeničný chleba s žitným kvasem, nám všechny výrobky zrajou v chladu a dlouho, chleba není výjimkou. Jeden den uděláme kvas, druhý den ho zaděláme a třetí den pečeme. Veškerou mouku, co používáme, máme z rodinného Mlýna Dubecko pod Kozákovem,“ popsal svůj oblíbený chleba liberecký pekař.
Cílem soutěže Regionální potravina je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců, v letošním 16. ročníku posuzovala porota v Libereckém kraji 105 výrobků od 37 firem a farmářů.
„Jsem rád, že se nám přihlásili i nováčci. Liberecký kraj byl prvním, kdo s tímhle začal,“ řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje, která soutěž Regionální potravina v kraji organizuje. Pořádá rovněž soutěž o Výrobek roku Libereckého kraje, která je ještě starší, letos se koná už 21. ročník.
Na Regionální potravinu letos komise navrhla také medový řez od Jany Žloutkové z Jablonce nad Nisou nebo nápoj Jablko-hruška šťáva 100% od společnosti Stará dáma.
Porotu oslovil také ovčí jogurt od Michala Sabáčka z Nové Vsi u Vofartic, selské krůtí prso z firmy Prominent, picanha (hovězí na grilování) z Farmy Vojtěška, kozí tvaroh z Nového Dvora, Samir kysané zelí ve slaném nálevu a vejce ze statku Petra Macháčka z Huntířova.
Všechny výrobky se představí na ochutnávkách, první bude 17. července na Farmářských trzích u OC Forum v Liberci.