Nová éra pro soukromé hrady a zámky: AMHZ má nového prezidenta a chystá Dny soukromých hradů a zámků 2024

Na zámku Líšno se o víkendu odehrála Valná hromada Asociace majitelů hradů a zámků (AMHZ), která přinesla hned několik důležitých změn. Tou nejvýraznější je bezesporu střídání na pozici prezidenta, kde dlouholetou Janu Germenis-Hildprandt vystřídal Michal Farník, majitel zámku Neustupov.

Nová éra pro soukromé hrady a zámky: AMHZ má nového prezidenta a chystá Dny soukromých hradů a zámků 2024
nový prezident AMHZ Michal Farník | foto: archiv Michala Farníka

Zvolení Michala Farníka symbolizuje nový přístup k péči o památky. Na rozdíl od restituentů, kteří hrady a zámky získali zpět, Farník svůj zámek Neustupov pořídil z vlastní vůle a s hlubokým respektem k historii. Jeho manažerské zkušenosti z Lidlu slibují moderní a efektivní vedení asociace.

Germenis-Hildprandt, která se stala doživotní čestnou prezidentkou AMHZ, si tak odnáší zasloužený respekt za 30 let obětavé práce. Zároveň ale předává pomyslnou štafetu nové generaci, která s sebou nese i výzvu hledat inovativní cesty k ochraně a propagaci těchto vzácných památek.

Valná hromada se také zabývala nadcházejícími Dny soukromých hradů a zámků 2024, které se uskuteční od 24. do 26. května. Tato akce, pořádaná s podporou Ministerstva kultury, slibuje jedinečnou příležitost prohlédnout si soukromé památky zblízka a zažít jejich jedinečnou atmosféru. Návštěvníci se mohou těšit na exkluzivní prohlídky, otevření běžně nepřístupných prostor a pestrý doprovodný program. Do akce se zapojilo 20 majitelů z AMHZ, kteří se těší na sdílení historie a krásy svých sídel s širokou veřejností.

Dny soukromých hradů a zámků 2024 tak představují skvělou možnost, jak se seznámit s bohatou historií a architekturou České republiky a zároveň podpořit ty, kteří se o tyto vzácné památky s láskou a péčí starají.