Sankce proti Putinovi a jeho oligarchům mohou být po rozhodnutí soudu EU v troskách

Dva ruští prominentní bankéři a finanční magnáti, Petr Aven a Michail Fridman, uspěli u Soudního dvora EU s tvrzením, že byli na unijní sankční seznam zařazeni neoprávněně.

Dva ruští prominentní bankéři a finanční magnáti, Petr Aven a Michail Fridman, uspěli u Soudního dvora EU s tvrzením, že byli na unijní sankční seznam zařazeni neoprávněně.

Celý článek
0

Další krok k fúzním elektrárnám? Startup z Institutu Maxe Plancka získal 20 milionů eur

Mnichovský startup Proxima Fusion přesvědčil investory a získal od nich 20 milionů eur k vybudování první generace fúzních stelarátorových elektráren. Zakladatelé tohoto spin-offu Institutu Maxe Plancka tak ukazují, že umí dobře vytěžit zkušenosti, které získali při vývoji a stavbě světově největšího experimentálního stelarátoru.

Mnichovský startup Proxima Fusion přesvědčil investory a získal od nich 20 milionů eur k vybudování první generace fúzních stelarátorových elektráren. Zakladatelé tohoto spin-offu Institutu Maxe Plancka tak ukazují, že umí dobře vytěžit zkušenosti, které získali při vývoji a stavbě světově největšího experimentálního stelarátoru.

Celý článek
0

Zmizí muži ze světa? Jejich chromozom se pořád zmenšuje, hlásí vědci

Je to záhada mezi ženou, mužem a ptakopyskem. Kam se vytrácejí geny z chromozomu Y? A může lidstvo fungovat bez něj?

Je to záhada mezi ženou, mužem a ptakopyskem. Kam se vytrácejí geny z chromozomu Y? A může lidstvo fungovat bez něj?

Celý článek
0

Na jihu Evropy se musí odlovit až devadesát procent sumců, pomohou i čeští vědci

Zatímco v českých vodách je sumec velký žádanou rybou, na jihu Evropy jde o nepůvodní invazivní druh, který způsobuje nemalé škody na tamním ekosystému. Podle odhadů je zapotřebí odlovit až devadesát procent této ryby.

Na jihu Evropy se musí odlovit až devadesát procent sumců, pomohou i čeští vědci
Sumec velký | foto Shutterstock.com

Vědci z Itálie a Portugalska nyní startují pětiletý projekt, kdy budou v desítkách jezer a nádrží sledovat výskyt a šíření sumců, testovat různé metody jejich odlovu a posléze je se zapojením komerčních a sportovních rybářů odloví. Na projektu se podílejí také hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR.

Sumce velkého zavlekli do jihoevropských vod sportovní rybáři, pro které to byla vítaná trofej. V jižních státech není výjimkou chytit sumce dlouhého dva a půl metru a vážícího více než sto kilogramů.

„Třeba v portugalských nádržích ale vůbec nejsou původní dravé druhy ryb, a s příchodem sumce tak přibyl obrovský, nenasytný predátor, který decimuje veškeré původní ryby včetně vzácných, endemických druhů. Svědčí mu teplá voda, dobře se tam množí, rychle roste a nemá přirozeného nepřítele,“ uvedl vedoucí českého vědeckého týmu Martin Čech z Hydrobiologického ústavu.

Celkem sedm vědeckých týmů – čtyři v Itálii, dva v Portugalsku a jeden v České republice – bude pět let sledovat padesát nádrží a jezer: 23 v Itálii, 25 v Portugalsku a dvě v České republice. Vlajkový výzkum se zaměří na jedno z největších italských jezer Maggiore. České nádrže Římov u Českých Budějovic a Žlutice u Karlových Varů v projektu poslouží jako kontrolní systémy, neboť jsou českými hydrobiology detailně prozkoumané se známou obsádkou sumce velkého.

Na následném odlovu sumců by se vedle výzkumných týmů mělo podílet rovněž 230 rybářů. 

Ve velkých jezerech a nádržích se má množství sumců redukovat alespoň o deset procent, v malých nádržích o polovinu, a v pěti izolovaných malých jezerech spadajících do evropské soustavy Natura 2000 dokonce o devadesát procent.

Nezůstane ale jen u odlovů. Mezinárodní tým zahájí masivní osvětovou kampaň zaměřenou jednak na rybáře a jednak na širokou veřejnost. „Rybáře musíme přesvědčit, aby neroznášeli sumce do dalších jezer, aby své úlovky nevraceli do vody a odnášeli si je domů. Veřejnost je nutné přesvědčit o tom, že sumec je skvělá ryba k jídlu. Je to spousta masa, které je třeba v uzeném stavu kulinářskou delikatesou,“ uvedl Martin Čech. Cílem projektu je také výroba různých sumčích produktů nebo rozšíření této ryby do restaurací.