O jednu lahev míň? Francie hlásí nejnižší úrodu vína za roky
Shutterstock.com
Horké léto, prázdné sklepy: Francie přišla o miliony lahví vína
Francie, ráj všech milovníků terroiru a taninů, letos sklízí skromněji. Ministerstvo zemědělství v říjnu snížilo odhad letošní produkce vína na 36 milionů hektolitrů – oproti zářijovým 37,4. To je nejen o procento méně než loni, ale také o 16 % pod pětiletým průměrem. Důvod? Srpnová vedra, která sezonu zkrátila, nikoli ovšem vinařské starosti.
šéfredaktor
„Sklizeň hroznů, která je téměř hotová, potvrzuje nepříznivý dopad srpnové vlny veder na produkční potenciál ve většině regionů,“ uvedlo ministerstvo. Horké a suché počasí urychlilo dozrávání hroznů, ale zároveň omezilo jejich růst. Ani pozdní zářijové deště už vývoj nezvrátily. Menší bobule znamenají menší výnosy – a nervóznější vinaře.
Šampaňské roste, Cognac se propadá
Francie zůstává po Itálii druhým největším producentem vína a nejvýznamnějším exportérem podle hodnoty. To ale neznamená, že by francouzské víno bylo v bezpečí. Dva roky extrémního počasí a tlak na snižování přebytků donutily vinaře k vyklučování části vinic. Výnosy klesají – a rovnováhu hledají nejen na trhu, ale i v samotné krajině.
Jistý optimismus panuje v Champagne, kde by produkce mohla vzrůst o 14 % na 2,1 milionu hektolitrů. I tak ale zůstává 10 % pod pětiletým průměrem. „Sklizeň je kvalitní,“ hlásí producenti. V Charentes, klíčové oblasti pro koňak, je situace horší: pokles o 2 %, a hlavně propad o 23 % pod obvyklý průměr. Bordeaux klesá o další 2 %, Languedoc-Roussillon o 9 %. Tradiční regiony se potýkají s netradičními výzvami.
Vítězství Loiry, propad Beaujolais
Ne všude ale panuje vinařský smutek. Burgundsko se drží, i když bez fanfár. Zato sousední Beaujolais zažívá nejnižší výnosy za posledních 35 let – vinou nepříznivého počasí a houbových chorob. Ukázkový příklad toho, co se děje, když klima ztrácí stabilitu.
Loire Valley si naopak připisuje růst o 15 % na 2,4 milionu hektolitrů – krok k návratu k průměru. Alsasko ovšem klesá o 9 %, což jej od pětiletého průměru dělí 17 %.
Za každým hektolitrem – tedy 100 litry, přesně 133 lahvemi – stojí tvrdá práce, nervy a roční sázka na rozmary počasí. Letos mnozí prohráli.