Západní proukrajinská fronta se drolí

Dosud nejplatnější devíza ukrajinské snahy o úspěšné vzdorování ruské agresi, relativně jednotná podpora Západu, zaznamenala minulý týden několik nebezpečných trhlin

Západní proukrajinská fronta se drolí
ilustrační foto | Shutterstock.com

Nejprve šéf kanceláře generálního tajemníka NATO řekl, že by si dokázal představit scénář, kdy by Ukrajina získala členství v Alianci výměnou za územní ústupky vůči Rusku; to dosud Západ oficiálně nepřipouští.

Vzápětí se nechal slyšet francouzský exprezident Nicolas Sarkozy, že „představa o navrácení Krymu Ukrajině je iluzorní“ a že „Evropané se budou muset s Rusy dohodnout“.

Z USA mezitím zazněly hlasy stratégů, že se ukrajinské protiofenzivě letos nepodaří dobýt strategicky důležitý Melitopol, klíčový pro logistické spojení Ruska s okupovaným Krymem.

Nejvážnější je však zpráva o tom, že americký šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley mluvil s velitelem ukrajinských ozbrojených sil Valerijem Zalužným a řekl mu po telefonu, že ukrajinské bojové jednotky se málo soustřeďují na klíčovou oblast na jihu země a jsou zbytečně rozprostřeny i na východě.

Zalužnyj podle oficiálního Milleyho prohlášení souhlasil. Potupně veřejná výtka uznávanému ukrajinskému veliteli může znamenat buď selhání strategické komunikace, nebo velmi vážný spor mezi oběma spojenci.