Vyplatí se pracovat v gastronomii a cestovním ruchu?

Vytvořeno pomocí Dall-e

Vyplatí se pracovat v gastronomii a cestovním ruchu?

Gastronomie a cestovní ruch v České republice zažívají oživení. Podle nejnovějších dat z portálu Platy.cz dochází k významným změnám v poptávce po pracovnících i v jejich odměňování.

Michael Skřivan

Michael Skřivan

šéfredaktor

Poptávka po pracovnících v gastronomii výrazně roste. Zejména o číšníky je zájem, poptávka po této pozici meziročně vzrostla o 12 %. Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz uvádí: "Zaměstnanci provozu restaurace jsou poptáváni o 6 % více." S příchodem letní sezóny se také zvyšuje počet nabídek brigádnických pozic, především v turisticky atraktivních lokalitách.

Průměrné platy v odvětví zaznamenaly meziroční nárůst o 1014 Kč na 32546 Kč. Existují však výrazné regionální rozdíly - nejvyšší platy jsou v Praze (38137 Kč), zatímco nejnižší v Moravskoslezském kraji (27530 Kč).

Zajímavý trend se objevuje v platovém ohodnocení jednotlivých pozic. Zatímco šéfkuchaři si výrazně polepšili s průměrným platem 49377 Kč (oproti loňským 45820 Kč), řadoví kuchaři a číšníci zaznamenali mírný pokles. Miroslav Dravecký z Platy.cz vysvětluje: "Ukazuje to, že restauratéři a hotely kvalitní šéfkuchaře potřebují, aby dokázali uspokojit stále náročnějšího zákazníka."

Konkrétní čísla ukazují, že průměrný plat číšníka je 30135 Kč, kuchaře 31014 Kč a pokojské 23094 Kč. Pozitivní vývoj zaznamenali také barmanské pozice, jejichž průměrný plat vzrostl na 36104 Kč.

Z hlediska regionálního rozložení nabídek brigád dominuje Praha se 40 % ze všech nabídek, následována Jihomoravským (14 %) a Středočeským krajem (11 %).

Vývoj na trhu práce v gastronomii a cestovním ruchu naznačuje, že odvětví se postupně zotavuje z předchozích obtíží.