Turci vytáčejí Američany. Chtějí nasadit ruský systém S-400 proti Kurdům

Turecká armáda plánuje, že využije protiraketový systém S-400 na své hranici s Irákem. Spekuluje se o tom, že Ankara chce v létě spustit ofenzivu proti kurdským silám. Napětí v oblasti stoupá v souvislosti s raketovým útokem Íránu na Izrael.

Turci vytáčejí Američany. Chtějí nasadit ruský systém S-400 proti Kurdům
Ruský systém S-400 | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Turecký nákup ruského systému protiletadlové obrany S-400 vyvolal už v roce 2019 na americké straně značnou nevoli. Ankara jako členský stát NATO si pořídila pokročilý zbraňový systém potenciálního protivníka a americká armáda se v této souvislosti obávala, že uniknou citlivá data o amerických případně dalších aliančních zbraních právě do Moskvy.

Turecko nicméně zatím protiraketový a protiletecký systém nenasadilo do aktivní služby. To by se ale mohlo aktuálně změnit. O rozmístění ruského systému protivzdušné obrany informovala turecká média s tím, že Ankara chce během léta provést ofenzivní operaci proti Kurdistánu na severu Iráku.

Má především ničit drony, které měli získat kurdští bojovníci. Systém je ale mnohem výkonnější a dokáže likvidovat nepřátelské bombardéry, stíhačky a různé druhy střel až do vzdálenosti 400 kilometrů podle typu použitých raket.

Dodávka systému přišla Turecko velmi draho, protože kromě zaplacené ceny ve výši 2,5 miliardy dolarů za čtyři systémy S-400 přišla země ležící mezi Evropou a Asií o americkou zakázku na výrobu komponentů pro stíhačky F-35 a také přímo o možnost získat tyto nejmodernější americké víceúčelové stíhačky páté generace.

Bílý dům se obává, že by Ankara mohla poskytnout údaje o těchto letounech právě ruské straně. Turecko už mělo systém S-400 testovat proti svým stíhacím strojům americké provenience F-16 a F-4.

Bezpečnostní analytik Ali Bakir z Katarské univerzity je ale skeptický ke zprávám, že by turecká armáda skutečně ruský komplet S-400 proti Kurdům nasadila. „Může se jednat o zkušební balónek, operační požadavek kvůli hrozbě v severním Iráku,“ řekl Bakir pro Business Insider.

Systém by mohl účinně fungovat při likvidaci íránských balistických střel. Teherán totiž 14. dubna vypálil na Izrael přes tři stovky raket a dronů. „Vzhledem k tomu, že Ankara rozmístila vojáky v severním Iráku, bylo by logičtější nasadit tento systém, aby je chránil během regionální eskalace nebo konfrontace,“ připustil Bakir. Případné nasazení ruského systému na hranici mezi Tureckem a Irákem by zvýšilo bezpečnost obou zemí.

Pro Turecko to ale bude znamenat extrémně složitou situaci pro další vztahy s Američany, varoval Suleyman Ozeren z amerického bezpečnostního think-tanku Orion Policy Institute, protože S-400 není kompatibilní s dalšími prvky protivzdušné obrany ostatních členských zemí NATO. Navíc by to znamenalo i to, že ruský zbraňový systém bude použit proti největšímu spojenci Moskvy v regionu, Íránu.