Kdo je nový majitel TV Barrandov Jan Čermák? Výrazný podnikatel s kontroverzní minulostí

Jan Čermák, český podnikatel a investor, se v posledních měsících stal výraznou postavou mediálního světa, a to především díky převzetí klíčových částí podnikatelského impéria Jaromíra Soukupa.

Kdo je nový majitel TV Barrandov Jan Čermák? Výrazný podnikatel s kontroverzní minulostí
Jan Čermák | foto Michael Tomeš, Hrot

Čermák podle údajů Evidence skutečných majitelů plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje TV Barrandov. Čermák, nebo jedna z jeho společností, získal od Jaromíra Soukupa zbývajících 50 procent Empresy. Podíl v mediální agentuře Médea si Soukup podle výpisu z evidence ponechal.

Čermákovi lidé začali přebírat kontrolu nad klíčovými oblastmi Soukupova podnikání již dříve, provozní ředitelkou skupiny Barrandov se v říjnu 2023 stala Andrea Geyer. Čermák již dříve uvedl, že skupinu čeká reorganizace, stabilizace a ozdravení hodnotných aktiv, zejména televize a časopisů s tím, že cílem projektu je ve střednědobém horizontu prodej novému strategickému vlastníkovi.

Čermák je zakladatelem a majitelem společnosti Servis-24, která se zaměřuje na realitní služby, facility management, ale také byznys s pohledávkami. 

Právě kvůli pohledávkam se s Čermákem nese kontroverzní pověst.Jako spekulant a lobbista v oblasti tuzemských insolvencí se do povědomí dostal totiž nejen svými úspěchy, ale i právními problémy. V minulosti byl totiž odsouzen za podvod a čelil také obviněním z tunelování, později byl osvobozen. „Byl jsem mladej blbej kluk, co udělal chybu. Asi to tak mělo být. Možná mě to zachránilo před mnohem větším průšvihem. Kdo ví,“ řekl Čermák v exkluzivním rozhovoru pro Hrot.

Do povědomí se Čermák nedávno dostal i svým angažmá v rekordním kolapsu investiční skupiny Arca Investments, kde spolu s brněnským fondem IFIS a jeho spojenci bojoval proti tehdejšímu vedením skupiny Arca v čele se Slovákem Rastislavem Veličem. Skupina Arca Investments, významný hráč na poli investic a financí, se v roce 2020 dostala do vážných finančních potíží a skončila v insolvenci. Čermák hrál v této kauze klíčovou roli jako jeden z věřitelů a investorů.

Arca Investments, původně úspěšná investiční skupina, začala mít problémy s likviditou a nebyla schopna splácet své závazky vůči věřitelům, což vedlo k masivním finančním ztrátám. Čermák byl obviněn z toho, že se snažil využít situace ve svůj prospěch prostřednictvím složitých právních a finančních manévrů. Tyto kroky zahrnovaly akvizici pohledávek a snahy o kontrolu nad majetkem Arca Investments.

Kauza vyvolala značný mediální ohlas a vedla k řadě právních sporů a vyšetřování, které stále probíhají. 

Jan Čermák

• Narodil se ve Velké Bíteši.

• Vystudoval strojní průmyslovku a pokračoval na VUT v Brně, studia nedokončil a začal podnikat, věnoval se dovozu počítačů.

• Časem se zaměřil na obchod s pohledávkami, v roce 1997 byl pravomocně odsouzen na rok vězení za podvod.

• Pracoval pro ČKD i Průmyslové stavitelství Brno, dnes spolupracuje s fondem IFIS a angažuje se ve společnosti Servis 24.

• V roce 1998 jako navigátor posádky Karla Lopraise vyhrál rallye Paříž-Dakar.

• Je ženatý, má tři dcery. Věnuje se jachtingu, má rád jazz i klasickou hudbu, dlouhodobě se angažuje v Nadačním fondu Jana Kubelíka.