Například podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové by se letos měly ceny potravin stabilizovat. Pokud o něco vzrostou, nebude to skokové zvýšení. Ale například Radek Slanec, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, upozornil, že v posledních týdnech výrazně stoupla cena vepřového masa a dostala se na historicky nejvyšší úroveň bezmála 230 eur za sto kilogramů. „Nikdo zatím neví, kde se to zastaví,“ uvedl Slanec koncem února. Vepřové je přitom v českých domácnostech nejvíce konzumované maso.
Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a poradce ministra průmyslu Tomáše Prouzy by v únoru ještě měly ceny potravin růst, na jaře by se však alespoň u některých druhů měl trend otočit a nastat větší pokles – na trh se totiž dostane právě domácí produkce zeleniny, což omezí dovoz.
Podobně hovoří i Svaz pekařů a cukrářů, podle něhož by pečivo mělo letos podražit jen v řádu jednotek procent. Výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý již dříve uvedl, že pekárenský průmysl loni výrazně zasáhlo zdražení energií a mouky, což vedlo k ukončení činnosti desítek podniků. Podle svazu loni platily pekárny za plyn v průměru o 350 procent více než v roce 2021, některým ale náklady stouply i více než desetinásobně.
Letos by podle svazu ceny surovin a energií již neměly růst tak výrazně jako loni. „Pekaři tak nebudou nuceni dále zvyšovat ceny svých výrobků,“ doplňuje Hlavatý s tím, že i přes krach některých pekáren je Česko v produkci pečiva soběstačné. Svaz loni na podzim uvedl, že čtyřčlenná rodina minulý rok utratila za pečivo 1,6 tisíce korun měsíčně, což je o 400 korun více než v roce 2021.
Podle Večeřové jsou příčinou drahých potravin vysoké ceny energií, ale také krmiv, obalů, poplatků za odpad, a další nezbytné náklady. „Prostor na snižování cen jednoduše není,“ tvrdí Večeřová. Ten, komu by se tento problém podařilo vyřešit, by podle ní zasloužil Nobelovu cenu.
Drahým potravinám se podrobně věnujeme v aktuálním vydání týdeníku Hrot.