Jiří Ragan, zakladatel a tvůrce rumu de Ragan

Jiří Ragan, zakladatel a tvůrce rumu de Ragan, který vyrábí na ostrově Mauricius

koláž Hrot24/se souhlasem Jiřího Ragana

Českej kapitál

Místo Excelu karafa: Jiří Ragan mění tropy v podnikatelský příběh

Jiří Ragan opustil korporát, přestěhoval se s rodinou do tropického ráje a začal vyrábět rum. Ne však jen tak ledajaký – jeho značka De Ragan cílí na chuťové buňky i na hlavu. Bez cukru, bez přetvářky a bez palem na etiketě.

Michael Skřivan

Michael Skřivan

šéfredaktor

Rum? Ne, můr.

„Rum se má pít. Ne o něm mluvit,“ prohlašuje Jiří Ragan s úsměvem v očích a lahví De Ragan v ruce. Původně finančník s kariérou v korporacích dnes žije na Mauriciu, kde s manželkou míchají rum, který oficiálně nesmí nést označení „rum“. Důvod? V Evropské unii se za rum považuje pouze destilát bez přidané chuti. De Ragan však používá přírodní maceráty – a tak vzniká „můr“.

„Když někomu na pláži řeknete ‚rum‘, odejde. Když řeknete ‚můr‘, zeptá se: co to je? A pak to ochutná.“

Z Mercedesu do melasy

Jiří Ragan odešel z komfortní zóny korporátu, který přirovnává ke „skleníku“. Přes restructuralizaci české firmy se dostal až k private equity na Mauriciu. Tamní uvolněné tempo ho nejprve šokovalo, ale později zcela pohltilo.

„Jste domluvený na schůzku v deset. Oni si v 9:45 teprve všimnou, že jste přišel. Ale v deset to začne – nějakým zázrakem.“

Z podnikatelských cest, při kterých hledal financování, se stal pobyt na měsíc. Z pobytu život. Z investic značka rumu.

Chuť, která nekope

Rum De Ragan vznikl z frustrace. Raganovi nechutnaly místní agricole rumy, natož jejich ovocné mutace, kde v láhvi plave ananas nebo vanilka. Chtěl něco čistého. „Ne ideologicky bio, ale prostě poctivého. V ideálním světě by to chutnalo jako voda – a přesto vás to dostane.“

Na rozdíl od jiných značek De Ragan sází na jemnost, minimum cukru (pouhých 7 g/litr oproti běžným 50 g) a chuťový prožitek. „Cílem není se zničit, ale užít si to. Ideálně s někým.“

Zásadní roli v ladění receptur hraje Raganova manželka, která pochází ze Slovenska a pohybuje se ve zdravotnictví. Společně experimentovali, testovali a škrtali vše syntetické. „Není to rum pro ženy, ale rozhodně je párový. Tedy i pro ně.“

Rukama, ne z plantáže

Ač by se mohlo zdát, že Ragan vlastní destilerii na tropickém ostrově, skutečnost je jiná. Destiláty kupuje od lokálních výrobců, výběr konzultuje s místními odborníky a finální macerace a blendování dělá sám. „Nejsem plantážník, nemám ani destilérku. Ale rukama mi prošly stovky vzorků. A tisíce lidí je ochutnaly.“

Značku De Ragan šíří přes síť známých a přátel. Žádné billboardy, žádné modelky s pirátským kloboukem. „Nechci být 389. značka na straně 65 katalogu.“ Právě autenticita přitahuje klienty i partnery. Dnes Ragan spolupracuje třeba s barovým vizionářem Sámerem Salbákem a značku distribuuje Phoenix Drinks.

Evropa vs. Afrika

Na otázku, jaké je podnikání na Mauriciu, odpovídá s úsměvem: „Zásadní je, kdo vás uvede.“ Ostrov s hybridním francouzsko-anglickým právním systémem nabízí překvapivou stabilitu, jednoduchost i otevřenost. „Žlutá čára na podlaze určí daňový sklad. Celník přijde, koukne, zaplatíte, jdete dál.“

Zkušenosti z českého celního úřadu nebo bankovní byrokracie vnímá jako přemrštěné. „Než složit miliony kauce, radši jedu na ostrov, kde mají tři plicní ventilátory, ale logiku v systému.“

Příběh na knížku

Životní příběh Jiřího Ragana je mozaika náhod, resetu a chuti začít jinak. Míchá alkohol, který nedává kocovinu, protože je zásaditý. Dovolenou proměnil v podnikatelský plán. A rumem spojuje lidi – nejen u stolu, ale i kontinenty.

„Přál bych si, aby De Ragan zdomácněl. Aby to nebyla pitka na víkend, ale doprovod k narozeninám nebo večeru ve dvou. Protože chuť je ten důvod, proč to všechno děláme.“