Populární fastfoodový řetězec KFC se ocitl pod palbou kritiky

Populární fastfoodový řetězec KFC se ocitl pod palbou kritiky

Shutterstock.com

Kuře na pranýři

Kuře na pranýři: KFC má problém, který pálí víc než stripsy

„Když maso prošlo, prostě jsme přelepili etiketu a jelo se dál.“ Tahle věta bývalého zaměstnance KFC rezonuje českým internetem jako varovný výstřel. Investigativní novinář Jan Tuna ve svém pořadu Tuna versus odhalil, co se mělo odehrávat za zdmi populárního fastfoodu: přepisování dat, ignorování lhůt a maso, které nemělo spatřit fritézu, natož zákazníka.

Michael Skřivan

Michael Skřivan

šéfredaktor

„Nešlo o výjimku, dělalo se to běžně. Když bylo maso prošlé, nikdo ho nevyhazoval. Stačila nová nálepka,“ říká ve videu další svědek.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce na podněty zareagovala a vyrazila do terénu. V liberecké pobočce KFC našla téměř devět kilogramů masa po datu spotřeby. Připravené, marinované, nachystané na podávání. Ivana Makalová Dlouhá, Market Director KFC Czechia, v reakci na zjištění kontroly uvedla: „Je důležité zdůraznit, že maso nebylo určeno k prodeji. Mělo být zlikvidováno ještě téhož večera po ukončení směny, avšak původní postup nebyl dodržen a likvidace proběhla až ráno před otevřením. S politováním potvrzujeme, že k takovému porušení našich postupů došlo.“

Dánský šok: Když hygienici zavřou všechno

Aby toho nebylo málo, Tuna připomněl i situaci v Dánsku. Tamní pobočky KFC čelily podobné kauze a následky byly drtivé: všech jedenáct provozoven muselo zavřít. „V interních chatech se psalo, že kuře po datu je normálka. To je skandál,“ uvedl tamní potravinářský inspektor.

„To není chyba jedné směny nebo jednoho manažera. To je nastavení systému,“ komentuje Tuna a volá po důsledném zásahu i v Česku.

SZPI už rozjela lavinu kontrol. Do poloviny srpna jich stihla přes sedmdesát. V devíti případech našla problémy. „Nešlo jen o maso. Špatný led, chybějící doklady, bakterie v kuchyni,“ shrnuje mluvčí inspekce.

Společnost AmRest trvá na tom, že nejde o systémové selhání. „Byla to chyba konkrétní pobočky. Máme nastaveny přísné kontroly,“ uvádí v prohlášení.

Důvěra se buduje roky a ztrácí během vteřin. Pro KFC je teď zásadní, jestli se z případu v Liberci stane solitér, nebo rozbuška k dalším odhalením.

„Pokud se prokáže, že šlo o běžnou praxi, bude nutné řešit odpovědnost celé sítě,“ říká Tuna ve svém pořadu.