Francouzský startup Doctolib ukazuje Evropě, jak se dá snadno digitalizovat zdravotnictví

Doctolib nabízí online rezervační platformu a stal se klíčovou součástí systému zdravotní péče ve Francii. Díky rozšíření služby za hranice nyní pomáhá s postupnou digitalizací zdravotnictví i v dalších evropských zemích.

Francouzský startup Doctolib ukazuje Evropě, jak se dá snadno digitalizovat zdravotnictví
Online rezervační systém Doctolib pro efektivní správu pacientů dobývá Evropu | Foto: Shutterstock

Za projektem, který nyní využívá téměř milion lékařů a více než 80 milionů pacientů v Evropě, stojí Stanislas Niox-Chateau, Steve Abou-Rjeily, Jessy Bernal a Ivan Schneider. Ti v roce 2013 navrhli online rezervační platformu, k níž se hned v prvním roce připojilo 50 francouzských lékařů a začali ji též využívat první pacienti.

Platforma v současné době podle informací portálu Sifted zahrnuje služby pro správu pacientů, nástroje pro podporu administrativních úkonů v klinické péči, finanční nástroje, umožňuje telekonzultace i koordinaci péče v různých specializacích. Avšak zdaleka to nemusí být konečný výčet funkcionalit.

„Díky současné technologické revoluci se trh s lékařským softwarem rychle vyvíjí a my můžeme jen díky silnému produktu dále růst,“ říká finanční ředitel Doctolib Pierre Vergnes. A dodává, že momentálně společnost výrazně investuje do rozvoje AI. „Nástroje umělé inteligence by mohly díky automatizaci některých úkolů pomoci zvýšit produktivitu lékařů a zlepšit tak zároveň i péči o pacienty v systému prevencí, jako je třeba správa očkovacích kalendářů.“

Přitom když se podíváme do historie, projekt se ze začátku vyvíjel v podstatě velmi jednostranně. První tři roky po spuštění se soustředil jen na jediný produkt, kterým byl systém pro správu rezervací, a také pouze na domácí trh. Nicméně v roce 2016 už chtěla společnost růst i mimo rodnou Francii, a tak zkusila expandovat do Německa.

„Tento trh ale nebylo snadné dobýt, protože němečtí lékaři mají daleko větší ordinace a administrativu za ně řeší asistenti. Takže bylo třeba náš produkt trochu přizpůsobit jejich požadavkům a očekáváním. Nakonec se nám to ale podařilo a v roce 2021 jsme zaznamenali zlom, kdy projekt začal nabírat na síle a pevně se usadil na trhu,“ pokračuje Vergnes s tím, že nyní v Německu platformu využívá 200 tisíc lékařů a statisíce jejich pacientů.

Vzhledem k tomu, že se platforma stala úspěšnou jak v domácí Francii, tak i v Německu, zkusila společnost expandovat v roce 2021 také do Itálie, ale podle Vergnese zkouší jinou strategii a začíná zcela od nuly. „Systém zdravotní péče je odlišný a chování lidí též. Proto musíme lékaře teprve takzvaně evangelizovat,“ vysvětluje dále.

Podle Vergnese se společnost určitým způsobem poohlíží po sousedních trzích, jako jsou země Beneluxu, Švýcarsko, Rakousko a Velká Británie. Zároveň ale zdůrazňuje, že další geografická expanze není současnou prioritou společnosti Doctolib. Nicméně způsobem, jak ovládnout další trhy, by mohla být akviziční expanze. Nejen ve Francii je totiž digitalizace zdravotnictví oblastí, která čítá stovky konkurentů od těch malých v rané fázi vývoje až po zavedené společnosti, jako je například společnost Kry Health. Ta nejenže provozuje klasické kliniky, ale poskytuje zároveň i digitální platformu pro zdravotní péči.

A právě některé z těchto projektů se momentálně dostávají do zorného pole Doctolib jako cíle možných akvizic. Jako příklad již proběhlého nákupu portál Sifted zmiňuje nizozemský startup Siilo, jehož hlavní devizou je služba rychlého zasílání zpráv pro lékaře. Tento projekt využívá 450 tisíc lékařů ve 29 evropských zemích včetně Belgie, Německa, Spojeného království a Irska. Což znamená, že touto akvizicí Doctolib de facto získal cestu na nové trhy, kterou může v budoucnu využít.

Doctolib je jednou z nejlépe hodnocených soukromých technologických společností ve Francii, jejíž odhadní cena v roce 2022 činila 5,8 miliardy eur. Pierre Vergnes tvrdí, že firma je s tržbami téměř 300 milionů eur také na dobré cestě k tomu, aby se v příštím roce stala ziskovou.

„Jsme zdravá společnost, která má dostatek kapitálu na financování svých růstových plánů v příštích letech," říká na závěr Antoine Freysz za společnost Kerala Ventures, která do Doctolib investovala. Mezi další velké investory společnosti patří General Atlantic, Eurazeo, Accel a Bpifrance.