Byznys Briefing: Moskva oznámí HDP v Rusku. V Praze se řeší protesty farmářů

Dnes začíná Mnichovská bezpečnostní konference, kde bude kolem padesátky šéfů vlád a hlav států včetně českého prezidenta Petra Pavla. Francouzský prezident Emmanuel Macron v Paříži podepíše bilaterální bezpečnostní dohodu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Byznys Briefing: Moskva oznámí HDP v Rusku. V Praze se řeší protesty farmářů
Co se dnes děje v byznysu v Česku i za hranicemi. | Vygenerováno DALL-E 3

V pátek proběhne tisková konference Agrární komory ČR, kde se budou řešit mezinárodní protesty proti složité zemědělské politice v Evropské unii, které jsou naplánovány na 22. února. Výsledky zasedání k měnové politice oznámí Ruská centrální banka. Moskva také zveřejní data o vývoji HDP v zemi za loňský rok.

Pražská burza dosáhla včera nejsilnějších hodnot za posledních více než 15,5 roku. Index PX dnes posílil o 0,21 procenta na 1482,34 bodu, a uzavřel tak na nejvyšší hodnotě od 1. července 2008. K dnešnímu růstu, čtvrtému v řadě, dopomohly burze především akcie Komerční banky a Monety, zatímco ČEZ šel dolů a uzavíral na 820,5 korunách. Růstovou sérii předvedla Komerční banka, jejíž akcie si každý den v týdnu připisovaly růst, včera posílila na 844 Kč (+2,3%). Podobně rostla Kofola (+2,2%), jež po uzavření trhu zveřejnila výsledky za čtvrté čtvrtletí.

Evropské indexy začínají páteční obchodování v kladných číslech kolem +0,5%. Na Wall Street jsme včera registrovali návrat indexu SP500 na maxima. V Asii vedl růst Hong Kong (+2,5%), technologie stály v čele růstu také japonského Nikkei 225 (+0,9%), který uzavřel na dohled historického vrcholu z roku 1989.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) uvedla, že bude při dalším snižování úrokových sazeb zohledňovat i vývoj kurzu koruny. Při výrazném oslabení měny by mohla pokles sazeb přibrzdit nebo i zastavit. ČNB před týdnem snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta, což podpořilo šest ze sedmi členů. Viceguvernér Jan Frait navrhoval pokles o 0,75 procentního bodu, uvádí záznam.

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něho v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy s odvoláním se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Soud o tom bude podle serveru s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.