Když na to máte: Kryptomagnát koupil své ženě hodinky z Titaniku za 1,5 milionu dolarů

Seznámili se v roce, kdy měl film o nejslavnější lodní katastrofě premiéru. A manželka Patricka Gruhna je navíc Titanikem posedlá. Takže proč jí neudělat radost rovnou tím nejdražším předmětem, jaký kdy byl z kolosálního vraku vydražen?

Když na to máte: Kryptomagnát koupil své ženě hodinky z Titaniku za 1,5 milionu dolarů
Titanic | Hrot24, vytvořeno pomocí Dall-E 3

Patrick Gruhn, bývalý ředitel evropské pobočky kryptoměnové burzy FTX, vyvolal rozruch svým extravagantním nákupem na aukci. Získal zlatě potažené kapesní hodinky, které kdysi patřily Johnu Jacobu Astorovi IV, nejbohatšímu pasažérovi ztroskotaného parníku Titanic. Hodinky byly prodány za rekordní částku přibližně 1,5 milionu dolarů (přes 350 milionů korun), což je nejvyšší cena, za jakou kdy byl nějaký předmět spojený s Titanikem vydražen.

Podle informací zveřejněných listy Business Insider a The Wall Street Journal se Gruhn stal prvním identifikovaným vlastníkem těchto hodinek po aukci. „Gruhn řekl, že jeho rodina – stejně jako Astorovi – má německé kořeny a uspěla v Americe. Hodinky koupil jako dárek pro svou ženu. Seznámili se ve stejném roce, kdy měl premiéru film o katastrofě (tedy 1997), a ona byla Titanikem fascinována už dlouho,“ napsal Business Insider.

Hodinky značky Waltham, na nichž jsou vyryty Astorovy iniciály, byly nalezeny u ostatků milionáře, když byly vyloveny týden po tragickém potopení lodi. Astor, který ve věku 47 let zahynul při katastrofě, je dodnes oslavován pro své hrdinství, když pomohl své těhotné manželce dostat se do záchranného člunu. Jeho poslední známý čin na palubě Titaniku byl, že si zapálil cigaretu, když loď klesala do hlubin moře.

foto: Henry Aldridge & Son Ltd.

Aukční dům Henry Aldridge & Son, který hodinky nabízel, zdůraznil trvalou přitažlivost a historický význam memorabilií spojených s Titanikem. Aukcionář Andrew Aldridge uvedl, že i 112 let po tragédii Titanik stále fascinuje veřejnost, přičemž zájem o osobní předměty jeho pasažérů nevyprchává.

Gruhn financoval svou poslední akvizici z výnosů ze dvou IT společností, které prodal v letech 2006 a 2014. Nyní se chystá na spuštění nové kryptoměnové obchodní platformy Perpetuals a plánuje obnovit působení FTX Europe pod novým jménem.

Přestože nedávný kolaps FTX a následné odsouzení bývalého výkonného ředitele Sama Bankman-Frieda za podvod vrhly stín na kryptoměnový průmysl, Gruhn se snaží distancovat od těchto událostí a znovu stavět na solidním základu.