Čtveřice šéfkuchařů špičkových pražských restaurací vám pod stromeček přináší svoje poklady v podobě vlastních receptů na bramborový salát

Čtveřice šéfkuchařů špičkových pražských restaurací vám pod stromeček přináší svoje poklady v podobě vlastních receptů na bramborový salát

koláž Hrot24 / Tomáš Novák / Berenika Slánská

Tipy na vánoční hody

Jak chutná dokonalý bramborový salát? Šéfkuchaři z vyhlášených restaurací prozrazují své recepty

Dohadujete se s blízkými každý rok, které ingredience do bramborového salátu zaručeně patří a které určitě vynechat? Už se vám osvědčený rodinný recept za ty roky přejedl? Zkuste neotřelé přístupy čtveřice známých šéfkuchařů, kteří Hrotu poodkryli svá tajemství.

Sára Goldbergerová

Galerie (10)

Vánoční svátky jsou za dveřmi, a proto jsme oslovili špičkové šéfkuchaře, aby se s vámi podělili o své unikátní recepty na bramborový salát. Nechte se inspirovat od Marka Janoucha z Kuchyně, Richarda Bielika z Alcronu, Milana Dolejše z Brasserie The Julius a Michala Daňka z Almy, kteří dodali svým pokrmům osobitý šarm a inovativní přístup. Schválně, který recept vás zaujal?

Šéfkuchař Marek Janouch z restaurace Kuchyň

foto: Tomáš Novák, Hrot

Marek Janouch – restaurace Kuchyň

Bramborový salát patří v restauraci Kuchyň v blízkosti Pražského hradu ke stálicím na jídelním lístku. Hosté si ho zde mohou vychutnat například s řízkem z vepřové krkovice, který se podává s brusinkami a nakládanými okurkami.

Klíčovou úlohu má v bramborovém salátu z Kuchyně sladkokyselý nálev – kromě brambor a nakládaných okurek v něm totiž šéfkuchař Marek Janouch jemně obvaří veškerou zeleninu. Díky kyselému prostředí se zelenina neuvaří úplně a zůstává příjemně na skus.


Šéfkuchař Richard Bielik z restaurace Alcron

foto: Tomáš Novák, Hrot

Richard Bielik – restaurace Alcron

Šéfkuchař Richard Bielik, který působí v restauraci Alcron původně stejnojmenného hotelu, tvoří každé jídlo tak, aby na talíři působilo jako malé umělecké dílo. Jinak tomu není ani v případě bramborového salátu, který představil Hrotu. Namísto klasické cibule používá jemnější šalotku, kterou nechá zkřehnout na vepřovém sádle, a výraznou červenou cibuli přetváří na lahodný „tatarák“.


Milan Dolejš z Brasserie The Julius

foto: Tomáš Novák, Hrot

Milan Dolejš – restaurace Brasserie The Julius

Na Senovážném náměstí se ukrývá kulinářský klenot v podobě stylové restaurace, jež je součástí hotelu Julius. Šéfuje jí Milan Dolejš, který se s redakcí Hrotu podělil o recept na bramborový salát vycházející z vídeňské tradice. Je tak o poznání lehčí, vláčnější a celý jej spojuje silný vývar, což mu dává nebývalou hloubku.


Michal Daněk, šéfkuchař restaurace Alma

foto: Tomáš Novák, Hrot

Michal Daněk – restaurace Alma

V centru Prahy se nachází ambiciózní restaurace Alma, místo s neformální atmosférou a dobrým jídlem. Šéfkuchař Michal Daněk sází na kvalitní lokální suroviny a postupy, které si pamatuje ze svého útlého mládí. Zároveň se ale nebojí experimentů s věcmi, které se osvědčily za hranicemi, klidně i v dálné Asii. To je i případ jeho bramborového salátu.