Čtveřice šéfkuchařů špičkových pražských restaurací vám pod stromeček přináší svoje poklady v podobě vlastních receptů na bramborový salát
koláž Hrot24 / Tomáš Novák / Berenika Slánská
Tipy na vánoční hody
Jak chutná dokonalý bramborový salát? Šéfkuchaři z vyhlášených restaurací prozrazují své recepty
Dohadujete se s blízkými každý rok, které ingredience do bramborového salátu zaručeně patří a které určitě vynechat? Už se vám osvědčený rodinný recept za ty roky přejedl? Zkuste neotřelé přístupy čtveřice známých šéfkuchařů, kteří Hrotu poodkryli svá tajemství.
Redaktorka
Vánoční svátky jsou za dveřmi, a proto jsme oslovili špičkové šéfkuchaře, aby se s vámi podělili o své unikátní recepty na bramborový salát. Nechte se inspirovat od Marka Janoucha z Kuchyně, Richarda Bielika z Alcronu, Milana Dolejše z Brasserie The Julius a Michala Daňka z Almy, kteří dodali svým pokrmům osobitý šarm a inovativní přístup. Schválně, který recept vás zaujal?
foto: Tomáš Novák, Hrot
Marek Janouch – restaurace Kuchyň
Bramborový salát patří v restauraci Kuchyň v blízkosti Pražského hradu ke stálicím na jídelním lístku. Hosté si ho zde mohou vychutnat například s řízkem z vepřové krkovice, který se podává s brusinkami a nakládanými okurkami.
Klíčovou úlohu má v bramborovém salátu z Kuchyně sladkokyselý nálev – kromě brambor a nakládaných okurek v něm totiž šéfkuchař Marek Janouch jemně obvaří veškerou zeleninu. Díky kyselému prostředí se zelenina neuvaří úplně a zůstává příjemně na skus.
foto: Tomáš Novák, Hrot
Richard Bielik – restaurace Alcron
Šéfkuchař Richard Bielik, který působí v restauraci Alcron původně stejnojmenného hotelu, tvoří každé jídlo tak, aby na talíři působilo jako malé umělecké dílo. Jinak tomu není ani v případě bramborového salátu, který představil Hrotu. Namísto klasické cibule používá jemnější šalotku, kterou nechá zkřehnout na vepřovém sádle, a výraznou červenou cibuli přetváří na lahodný „tatarák“.
foto: Tomáš Novák, Hrot
Milan Dolejš – restaurace Brasserie The Julius
Na Senovážném náměstí se ukrývá kulinářský klenot v podobě stylové restaurace, jež je součástí hotelu Julius. Šéfuje jí Milan Dolejš, který se s redakcí Hrotu podělil o recept na bramborový salát vycházející z vídeňské tradice. Je tak o poznání lehčí, vláčnější a celý jej spojuje silný vývar, což mu dává nebývalou hloubku.
foto: Tomáš Novák, Hrot
Michal Daněk – restaurace Alma
V centru Prahy se nachází ambiciózní restaurace Alma, místo s neformální atmosférou a dobrým jídlem. Šéfkuchař Michal Daněk sází na kvalitní lokální suroviny a postupy, které si pamatuje ze svého útlého mládí. Zároveň se ale nebojí experimentů s věcmi, které se osvědčily za hranicemi, klidně i v dálné Asii. To je i případ jeho bramborového salátu.