Balkán, Afrika... Putin chce destabilizovat a rozbít i další země a regiony

Rusko za dlouhou řadu let vybudovalo mocný aparát, který dokáže destabilizovat politické a ekonomické poměry v různých regionech světa. Kromě Ukrajiny se o to snaží na Balkáně nebo v řadě afrických zemí.

Balkán, Afrika... Putin chce destabilizovat a rozbít i další země a regiony
V Africe se už Vladimiru Putinovi podařilo na svou stranu získat řadu vojenských režimů | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

I když nejviditelnější boje zuří na východní Ukrajině, Kreml disponuje rozsáhlým aparátem, který umí destabilizovat poměry v různých částech světa. Ruští žoldnéři a špioni působí prakticky po celé planetě a často nepřímo prosazují zájmy své země. Jedná se fakticky o druhou a méně viditelnou stranu jedné mince, protože tím Vladimir Putin dokáže odvést pozornost spojenců Ukrajiny od samotné napadené země.

„Rusko používá nekonvenční metody, aby rozšířilo svůj vliv, vyhnulo se ekonomickým sankcím a destabilizovalo své protivníky. Dělá pokroky v několika směrech,“ konstatovala zpráva britského prestižního think-tanku Royal United Services Institute (RUSI).

Nejvíce se destabilizační potenciál Kremlu uplatňuje v Africe, protože Putin věří, že mu chaos v řadě afrických zemí pomůže vyhrát válku na Ukrajině. Nestabilita na černém kontinentu může odvést pozornost i vojenské zdroje Západu od pomoci Ukrajině.

V případě Afriky se už Rusku podařilo získat na svou stranu převážně vojenské režimy v Mali, Súdánu, Středoafrické republice nebo v Nigeru. Dále Rusko navazuje spojenectví napříč muslimskými státy Blízkého východu a snaží se pro své zájmy získat také muslimské komunity v Evropě, varovali analytici z britského institutu.

V hlavní roli GRU

Nekonvenčně vedenou válku „proti zbytku světa“ vede Rusko hlavně prostřednictvím tajných služeb, jako je vojenská rozvědka GRU. Ta v minulých letech stála za otravou agenta Sergeje Skripala v Británii nebo za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích.

S rozdmýcháváním převratů, revolucí a různých subverzních akcí má Rusko dlouhé zkušenosti už z doby Sovětského svazu. „Ruské recepty jsou v tomto ohledu po desetiletí pozoruhodně konzistentní,“ uvedla analýza.

Často se jedná o aktivní opatření, jak polarizovat společnost a následně podpořit ty elity a politiky, kteří zastávají proruské postoje a zájmy. Na druhou stranu je nutné paralyzovat tu část společnosti, která zastává protiruské postoje.

V ruské kuchařce destabilizace různých států a režimů hrají svou roli i násilné akce, které mohou být použity k eskalaci politického napětí, případně k vyvolání vládní krize nebo k vojenskému převratu. GRU se například pokusila v roce 2016 vyvolat státní převrat v Černé Hoře, aby bývalému státu Jugoslávie zabránila ve vstupu do Severoatlantické aliance.

Podle RUSI se o proruský puč pokusily tajné služby i během února 2022 na Ukrajině, ale bez úspěchu. O destabilizaci vlády se pokouší Kreml i v sousedním Moldavsku.

Analytici Jack Watling, Oleksandr Danylyuk a Nick Reynolds nicméně konstatovali, že v případě evropských zemí byly akce GRU v posledních letech neúspěšné kvůli tomu, že došlo k odhalení plánů místními bezpečnostními službami, případně ruské tajné služby nepřesně vyhodnotily proruské nálady v jednotlivých zemích. V některých státech se má Kreml podle RUSI uchylovat i k podpoře ruské mafie.