Ultrazpracované potraviny jsou podle řady odborníků mor, potravinářský průmysl ale hájí své postupy a standardy

Ultrazpracované potraviny jsou podle řady odborníků mor, potravinářský průmysl ale hájí své postupy a standardy

Shutterstock.com

Epidemie obezity

San Francisco žaluje giganty potravinářství. Viní je z epidemie obezity

Na seznamu žalovaných jsou giganti jako Kraft Heinz, Coca-Cola, Nestlé či Kellogg. Město proslavené ikonickým mostem tvrdí, že jejich produkty připomínají výrobky tabákového průmyslu – jsou škodlivé, návykové a cílené na děti.

red

San Francisco zažalovalo několik největších potravinářských firem v USA kvůli výrobě ultrazpracovaných potravin, které podle města stojí za dramatickým nárůstem obezity a chronických onemocnění v populaci. Jde o první žalobu svého druhu, namířenou proti firmám jako Kraft Heinz, Coca-Cola, Nestlé či Kellogg.

Podle právního zástupce města Davida Chiu tyto společnosti „vytvořily krizi veřejného zdraví“ a proměnily běžné potraviny v produkty, které „tělo nezná a které mu škodí“.

Ultrazpracované potraviny zahrnují sladkosti, chipsy, slané snacky, limonády či některé cereálie – tedy položky tvořené surovinami rozloženými a znovu sestavenými pomocí chemických úprav, aditiv, barviv a zahušťovadel.

Typické je, že obsahují složky, které běžná domácnost nemá, a jsou navrženy tak, aby byly extrémně chutné a návykové. Chiu říká, že Američané se jim chtějí vyhnout, ale trh je doslova zahlcen.

Žaloba přirovnává strategii potravinářských koncernů k někdejšímu chování tabákových firem – podle ní dodávají škodlivé produkty, zároveň rizika skrývají, a dokonce cíleně oslovují děti, aby maximalizovaly tržby. Dokument uvádí, že zhruba 70 procent potravin v amerických supermarketech je vysoce zpracovaných.

Problém má obrovský zdravotní dopad. Podle amerického CDC trpí obezitou 40 procent dospělých Američanů a dalších 16 procent má cukrovku druhého typu. Zdravotní experti tvrdí, že právě ultrazpracované potraviny jsou jedním z hlavních motorů této epidemie.

Podle právního zástupce města Davida Chiu tyto společnosti „vytvořily krizi veřejného zdraví“ a proměnily běžné potraviny v produkty, které „tělo nezná a které mu škodí“.

Zajímavé je, že kritika přichází nejen z levicového San Francisca, ale také z konzervativního hnutí Make America Healthy Again, které vede ministr zdravotnictví Robert Kennedy Jr. Ten ultrazpracované potraviny označuje za „jed“, který devastuje zdraví zejména mladých lidí.

Potravinářský průmysl se brání. Podle Sarah Galloové z Consumer Brands Association neexistuje jednotná vědecká definice ultrazpracovaných potravin a démonizovat jídla jen na základě míry jejich zpracování je zavádějící. Tvrdí, že firmy dodržují přísné bezpečnostní standardy a jejich cílem je vyrábět bezpečné a cenově dostupné produkty.

San Francisco však věří, že má v ruce precedent podobný kauze tabákových firem. Požaduje nespecifikované odškodné a tvrdí, že bez systémové odpovědnosti potravinářů se epidemii chronických nemocí zastavit nepodaří.

S využitím ČTK