Rektifikace po pekingsku. Jak Čína napravuje poměry v sektoru finančních technologií

Čínská taxislužba Didi získala vstupem na newyorskou burzu miliardy dolarů a problém s domácími úřady. Není sama.

Rektifikace po pekingsku. Jak Čína napravuje poměry v sektoru finančních technologií
Provozovatel taxislužby Didi provokoval čínskou vládu dlouho a vstup na newyorskou burzu byl nejspíš poslední kapkou. Čínský regulátor si na něj došlápl pod záminkou ochrany osobních údajů. | Profimedia.cz

Každá doba má svá klíčová slova; zažili jsme tak toleranční patent, amerického brouka, normalizaci, chozrasčot i privatizaci. Číňané dnes mají rektifikaci. Nazývají tak proces, jímž strana a vláda napravují poměry v tamním sektoru finančních technologií. Zároveň to slovo dobře slouží jako anatomické vodítko, kam že ona náprava míří.

Dosud posledním nedobrovolným objektem tohoto procesu je Didi Global, provozovatel internetové taxislužby Didi, čínské verze Uberu či Boltu. Posledního června se jeho akcie začaly obchodovat na newyorské burze, když předtím během nabídky institucionálním investorům vydělal 4,4 miliardy dolarů.

Byla to největší primární emise akcií čínské firmy v New Yorku od roku 2014, kdy se takto etabloval elektronický obchod Alibaba. Čínský Amazon, jak se firmě přezdívá, si přišel na tehdy rekordních 25 miliard dolarů.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit