Komentář: Schodek rozpočtu předčil i covidové roky. Vláda si ho opticky snížila, Eurostat jí na to přišel

Schodek ústředních vládních institucí činil po úpravách loni 346,9 miliardy korun. To je druhý nejvyšší nominální schodek v historii České republiky, píše v komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Schodek ústředních vládních institucí činil po úpravách loni 346,9 miliardy korun. To je druhý nejvyšší nominální schodek v historii České republiky, píše v komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Celý článek
0

Jak v technologiích dohnat USA a Čínu? EU chce pěstovat jednorožce

Evropská unie oznámila, že spojila své síly s firmami rizikového kapitálu, aby podpořila investice do technologických inovací. V hlavní roli jsou obavy, že evropský technologický sektor zaostává za USA i Čínou. 

Evropská unie oznámila, že spojila své síly s firmami rizikového kapitálu, aby podpořila investice do technologických inovací. V hlavní roli jsou obavy, že evropský technologický sektor zaostává za USA i Čínou. 

Celý článek
0

Komentář: Ztrátu ČNB zaplatíme my všichni, radujme se

Je to paradox, ale je to tak: čím lépe v Česku bude a čím pevnější bude koruna, tím větší ztrátu bude hora devizových rezerv ČNB působit. Pokud se něco nezmění, píše analytik Miroslav Zámečník.

Je to paradox, ale je to tak: čím lépe v Česku bude a čím pevnější bude koruna, tím větší ztrátu bude hora devizových rezerv ČNB působit. Pokud se něco nezmění, píše analytik Miroslav Zámečník.

Celý článek
0

Experiment pokračuje

Co se stane, když vláda zruší povinnou spoluúčast zaměstnanců na stravování?

Experiment pokračuje
ilustrační foto | Profimedia.cz

Součástí konsolidačního balíčku, který si klestí cestu parlamentem, je z hlediska behaviorální ekonomie nesmírně zajímavá změna: návrh na zrušení povinné spoluúčasti zaměstnanců na stravování.

Zní to liberálně a systémově korektně, ale je třeba dobře zvážit, jak se změna pravidel projeví v realitě a zda vůbec bude dosaženo požadovaného efektu.

Podle dosud platných pravidel zaměstnavatel přispívá na stravenku 55 procenty hodnoty (z nichž se neplatí daně a odvody), nejvýše do 70 procent hodnoty limitu stravného, ale zaměstnanec si zbývajících 45 procent musí doplatit ze své čisté mzdy. V případě zaměstnaneckých kantýn zaměstnanci hradí cenu vstupních surovin k přípravě jídel a podíl je historická uzance, odvozená od výběrového šetření o struktuře nákladů v závodním stravování provedeného v devadesátých letech, z níž vyplynulo toto dělení.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit