profesor James Dale a jeho banán

QUT

Australané stvořili první geneticky modifikovaný banán. Mohou ho jíst i lidé

Geneticky zmanipulovaný banán obsahuje jeden gen z divoce rostoucí odrůdy banánu, která je rezistentní vůči zhoubné plísní nazývané „panamská nemoc“. Úřady považují jeho konzumaci za bezpečnou, do obchodů ale zatím nemíří.

Australská vláda předběžně povolila prodej prvního geneticky modifikovaného banánu na světě. Banán nazývaný „QCAV-4“ byl vyvinut kvůli tomu, aby ochránil ovocnářský průmysl před ničivou půdní plísní Panama tropical race 4, které se běžně říká „panamská nemoc“.

Z prohlášení vědců pracujících pro Queensland University of Technology (QUT) plyne, že nová odrůda vznikla spojením genetických informací běžného komerčního banánu typu Cavendish s divokou varietou rostliny, která roste v jihovýchodní Asii. 

„QCAV-4 je banán Cavendish Grand Nain, který byl bioinženýrskými metodami modifikován jedním genem RGA2 divokého banánu Musa acuminata ssp malaccensis z jihovýchodní Asie, který je (vůči nemoci pozn. red.) rezistentní“, uvádí se v prohlášení QUT.

Přestože už australská vláda schválila komerční prodej banánu QCAV-4, zatím není v plánu, že by se v obchodech běžně prodával. Zmíněnou „panamskou nemoc“ se totiž podařilo v Queenslandu potlačit, a tak nic nebrání pěstovat klasickou odrůdu Cavendish.

„Momentálně to opravdu není nutné,“ potvrdil australskému webu 7NEWS profesor James Dale, jehož tým rezistentní odrůdu vyvinul.

To však nic nemění na skutečnosti, že australské úřady (FSANZ) už banán schválily coby vhodný k lidské spotřebě. V příštích šedesáti dnech vlády jednotlivých australských států toto rozhodnutí buď potvrdí, nebo požádají o jeho přezkoumání.