V boji o budoucnost (s) umělou inteligencí jdou rukavice dolů

Kontury sporu o podobu umělé inteligence se začínají rýsovat. Bývalý vědec číslo jedna v OpenAI zakládá konkurenční firmu, ekonomové varují před ztrátou pracovních míst a Apple nestíhá. 

Kontury sporu o podobu umělé inteligence se začínají rýsovat. Bývalý vědec číslo jedna v OpenAI zakládá konkurenční firmu, ekonomové varují před ztrátou pracovních míst a Apple nestíhá. 

Celý článek
0

Proboha neseďte a nečekejte na zázrak, vyzývá Zámečník zaměstnance Liberty Ostrava

„V regionu u nás a dál na východ je typické, že lidé nechtějí měnit práci – a doufají. Čím víc jste na západ od nás, tím víc je to tak, že firma jednou nezaplatí a ti lidé jdou pryč,“ říká analytik Hrotu24.

„V regionu u nás a dál na východ je typické, že lidé nechtějí měnit práci – a doufají. Čím víc jste na západ od nás, tím víc je to tak, že firma jednou nezaplatí a ti lidé jdou pryč,“ říká analytik Hrotu24.

Celý článek
0

Máj se otevřel po rekonstrukci. Prohlédněte si, jak vypadá

V oddělení Levels budou například stovky počítačových arkádových her, závodní simulátory, minigolf, šipky či biliár.

V oddělení Levels budou například stovky počítačových arkádových her, závodní simulátory, minigolf, šipky či biliár.

Celý článek
0

Zdražování začíná být neúnosné. Aby to neskončilo společenskými nepokoji, varuje šéf Madety

Všechno zdražuje a pro spoustu lidí začíná být situace neúnosná, říká Milan Teplý, šéf největšího českého výrobce mléčných výrobků Madeta.

Zdražování začíná být neúnosné. Aby to neskončilo společenskými nepokoji, varuje šéf Madety
Milan Teplý | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Na stěnách podél schodů do prvního patra, kde sídlí vedení společnosti, snad ani nemůže viset nic jiného než obrazy jídel z mléčných výrobků Madety. Před ředitelskou kanceláří Milana Teplého zase najdete fotografie z všelijakých společenských událostí největšího tuzemského výrobce jogurtů, sýrů a dalších mléčných produktů. Povídání o současných podmínkách v byznysu nebylo místy moc veselé, ale přes občas trochu jadrné komentáře k aktuálnímu dění je Teplý pořád optimistou. Letos Madeta slaví 120 let existence a fungovat podle něj bude určitě i za dalších sto let. „Přijeďte se pak přesvědčit,“ říká s úsměvem.

Ceny potravin včetně mléčných výrobků letí vzhůru, třeba máslo podražilo o desítky procent. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na to zareagoval oznámením, že spolu s dalšími úřady bude minimálně tři měsíce sledovat prodejní ceny vybraných potravin, jestli je někdo uměle nepřifukuje. Co na tento krok říkáte?

Něco dělat musí, akorát neví, jak na to. Nemohu si odpustit poznámku, jestli skutečně vědí, co to je marže a co to je zisk. Možná to předjímám příliš brzy, ale obchodní organizace jsou nadnárodní firmy a ani jedna nepustí kontrolory do svého účetnictví. Ani jedna nebude ochotna zpovídat se z cenotvorby zboží v regálech. Natož aby svou marži poskytovaly úřadu, kde se nic neutají, a celá konkurence by se citlivé údaje dozvěděla. Opravdu to až hraničí s naivitou.

Pokud půjdou úředníci do fabrik na výrobu potravin, nevím, co tam budou kontrolovat. Každý má jiné nákupní ceny, každý má jiné smlouvy na dodávky energií. A pak jsou tady ještě zahraniční výrobci: jejich zástupci na našem trhu rozhodně nemají právo někomu poskytovat tyto údaje. Tak bych mohl pokračovat dál a dál. Takže to řeknu ještě jednou: ministr a lidé okolo něj chtějí dát veřejnosti najevo, že něco hlídají. A tím to končí.

Ministr ale už zveřejnil první výsledky, podle nichž se u točeného salámu objevila přirážka 246 procent, u šunky 225 procent. Ve vašem mlékárenském oboru se něco takového objevit nemůže?

Ne. Na mlékárenských výrobcích je tak nízká marže, že se mnohdy prodávají na hraně rentability. Ostatně já ani nevím, co bych té kontrolní komisi mohl dát za čísla, když máme každý měsíc třeba jinou cenu elektřiny. A co víme o ceně nafty? Co řeší, že cena nafty klesne díky snížené dani o korunu padesát? Když měsíčně kupuji 230 tisíc litrů nafty, koruna padesát je, jako když prdnete do Stromovky.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit