Politici v EU nechápou, že Green Deal vše výrazně prodraží, varují firmy

Zdánlivě nesouvisející zprávy, které přicházejí z různých zemí EU, ukazují na to, že evropští politici nejsou připraveni přiznat obyvatelům ani firmám, že s nástupem Green Dealu bude vše dražší.

Zdánlivě nesouvisející zprávy, které přicházejí z různých zemí EU, ukazují na to, že evropští politici nejsou připraveni přiznat obyvatelům ani firmám, že s nástupem Green Dealu bude vše dražší.

Celý článek
0

Jak italský bankéř vyzval na souboj německé politiky – a má velkou šanci uspět

Šéf UniCredit Andrea Orcel chce německou Commerzbank. Tamní politici mu ji nechtějí prodat. Konečné slovo bude patřit Evropské centrální bance.

Šéf UniCredit Andrea Orcel chce německou Commerzbank. Tamní politici mu ji nechtějí prodat. Konečné slovo bude patřit Evropské centrální bance.

Celý článek
0

To už jste přehnali. Ryanair kvůli vysokým poplatkům úplně odchází ze tří německých letišť

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair omezí nebo úplně zruší některé své linky v Německu. Nelíbí se jim, že německá letiště mají příliš vysoké poplatky.

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair omezí nebo úplně zruší některé své linky v Německu. Nelíbí se jim, že německá letiště mají příliš vysoké poplatky.

Celý článek
0

Pavel Maurer: Zbytky (někdy) chutnají skvěle!

Tuny jídla se povinně likvidují díky prošlé expiraci, zbytečné nadvýrobě, nepromyšlenému nákupu. Vyzkoušejme filozofii „taste waste“.

Pavel Maurer: Zbytky (někdy) chutnají skvěle!
Pavel Maurer | foto Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia

Určitě tušíte, že jenom v Evropě se promrhá téměř 50% všech potravin a surovin, které naše civilizovaná společnost docela draze a těžce vyprodukuje. Potraviny se zkazí například během transportu nebo při špatném skladování, spousta jídla se vyhodí, protože se uvaří zbytečně velké porce v restauraci, v závodce ale i doma. Tuny jídla se povinně likvidují díky prošlé expiraci, zbytečné nadvýrobě, nepromyšlenému nákupu.

Zkrátka, naše společnost se má – prozatím – dost dobře, a tak si “může” dovolit nerozumně plýtvat všemi plody z naší planety. Miliardy lidí strádají a další miliardy mrhají.

Před lety jsem při koncipování jednoho našeho food festivalu požádal význačné šéfkuchaře, jestli by se mohli zamyslet nad kreativním zpracování některých tzv. zbytků, odřezků, slupek a dalších částí surovin, které v běžném provozu většinou končí v odpadkovém koši. A ejhle! Filosofie „taste waste“ (volně přeloženo: „ochutnejte zbytky“) je velmi zaujala.

A tak jsem měl možnost během food festivalu proti plýtvání ochutnat zelené želé z okurkových konečků, pečené kořeněné čipsy, na které chytrý kuchař použil oloupané slupky z kvalitních brambor, pak třeba tortilu ze sušených banánových a jablečných slupek, džus z ovoce a zeleniny, co už sice nevypadá esteticky přitažlivě, ale pořád obsahuje dost vitamínů, minerálů a dalších příznivých látek pro naše tělo. Také jsem ochutnal trochu exotiku – na prášek rozemleté kosti z tuňáka – japonskou specialitu, kterou si jako sůl sypete na jídlo. Ale také skvělé pivo ze zbytkového chleba.

Ne vše si samozřemě můžete snadno připravit doma v kuchyni, ale na trhu jsou dnes k mání různé “pomalé hrnce” (slow cooker), domácí dehydratační sušičky na ovo-zel, a navíc se stále zjednodušují technologie kvašení. Fermentace, neboli přirozené kvašení, mimochodem patří nejen k populární přirozené konzervaci surovin, ale též k nejzdravějším součástem zdravého stravování. Obyčejné kvašáky, kysané zelí či fermentovaná rajčata – to vše má neuvěřitelně blahodárný vliv na střevní – mikrobiotu – na mikroflóru, miliardy bakterií, kvasinek, virů a mikroorganismů, které zásadně ovlivňují nejen stav našeho “břicha”, ale celou naší náladu, imunitu, spokojenost, kondici, sílu, mozkovou činnost – tedy náš celý život. Když to v našem trávicím traktu není v pořádku, nejsme v pohodě ani my. Takže, když se vrátím do své i vaší kuchyně v rámci udržitelného rozvoje a neplýtvání, hledám způsoby jak uchovat některé suroviny prastarým a obyčejným způsobem – kašením. Je to jednoduché a neuvěřitelně zdravé!

• Nevyhazujme povadlé ovoce a zeleninu, dá se zpracovat tepelně či v odšťavňovači, kvasit a nepoznáte rozdíl
• Učme se zpracovávat to, co nám zbude v ledničce či ve spíži, často to vede k novým kreativním receptům
• Rozlišujme pojmy „minimální trvanlivost“ a „datum expirace“, není to totéž
• Třiďme odpad a kompostujme (jde to i v paneláku!). Zabere to minimum času a ulehčíme planetě
• Važme si pitné vody, je čím dál tím vzácnější
• Nepohrdejme tzv. “křivou zeleninou”, někdy je kvalitnější než ta dokonale barevná, vyšlechtěná a designově bezchybná
• Nenakupujme víc než jsme schopni sníst, dejme přednost čerstvosti, lokálnosti a kvalitě nad kvantitou

Článek vyšel na webu Ecoista.cz