Nové rozmáchlé RPG je tady. Dragon's Dogma 2 je ale vizuálně návrat o dekádu

Recenzenti jsou nadšeni z nové počítačové hry Dragon's Dogma 2. Vývojáři prý do titulu vložili srdce, a je to znát. Hra však zklame ty, kteří požadují perfektní vyladěnost nebo hezkou grafiku. Na nové konzole i nejmodernější počítače totiž dorazil titul s vizuálem jako z roku 2012.

Nové rozmáchlé RPG je tady. Dragon's Dogma 2 je ale vizuálně návrat o dekádu
Dragon's Dogma 2. | Capcom

Fanoušci her na hrdiny měli v případě pokračování hitu Dragon's Dogma velká očekávání. Aby také ne – vývojáři a silný marketing slibovali, že titul s číslovkou dvě, který vyšel v pátek 22. března, bude ve všech ohledech lepší než jednička z roku 2012. Větší svět? Jasně! Více možností volby? Samozřejmě. Krásnější a uvěřitelnější grafika? No, tady to tedy vůbec nedopadlo.

Od recenzentů prestižních herních médií v první den vydání přichází moc pěkná hodnocení. Výtka, která se opakuje, však může řadu hráčů ovlivnit při rozhodování, zda si hru koupit hned v první týden od vydání, který je přitom pro vydavatele a případný tržní úspěch klíčový. Tou výtkou je technický stav. V některých případech se věří, že vývojáři ještě zamakají a situaci napraví velký patch – jde zejména o propady snímkování, podivné trhání postavy, chyby v animacích a chaotickou kameru.

To, s čím se však musí hráči pravděpodobně smířit, je, že hra není vůbec hezká. Možnosti dnešního hardwaru zůstávají nevyužity a hra vypadá nikoli jak z éry minulé generace konzolí, některé scény vypadají, jako by dvojka vyšla v době, kdy byla jednička žhavou novinkou.

„Hra působí stagnujícím dojmem. Měl jsem pocit, že hraji hru z éry PlayStation 3 a Xbox 360 před téměř 15 lety,“ uvedl recenzent amerického webu Variety. Netřeba se však zbytečně děsit, i v tomto případě nakonec autor hře udělil pěkných sedm bodů z deseti. Čtenář si však má předem říct, co od titulu očekává. V řadě ohledů sice titul Dragon's Dogma 2 zklamal, o žádný propadák ale rozhodně nejde.

Podobně to vidí recenzenti z IGN. I v tomto případě byla zaznamenána trhaná snímková frekvence, navíc také problémová kamera, která si občas dělala, co chtěla. A to v těch nejméně vhodných situacích. Výsledné hodnocení: osm bodů z deseti.

Zcela „odvaření“ nejsou ani někteří čeští recenzenti. Autor z respektovaného herního webu Vortex.cz Zdeněk Princ napsal, že jej „překvapila ne tak strhující kvalita grafického podání na konzolích i některé technické nedostatky.“ K sedmičkovému hodnocení z deseti dodal, že „celkově je ale hra zajímavá zejména svým příběhem a volným soubojovým systémem.“

Hra Dragon's Dogma 2 vyšla na počítače a konzole Playstation 5 a Xbox Series X. Ti, kteří si ji s předstihem předobjednali v síti JRC nebo Xzone, dostali navíc jako dárek pěkný steelbook.