Nedůstojná fronta na zubaře. A pokud se politici neproberou, bude hůř

Fronta stovek lidí, v níž někteří museli i nocovat, aby se na ně dostalo při registraci do zubní ordinace v Hustopečích, je příznakem budoucích velkých problémů českého zdravotnictví.

Nedůstojná fronta na zubaře. A pokud se politici neproberou, bude hůř
ilustrační foto | Shutterstock.com

Je to odvrácená tvář českého zdravotnictví. Na jednu stranu opakovaně slýcháváme pozitivní zprávy o úspěšně provedených unikátních operacích nebo zachráněných nedonošených dětech, jejichž tělíčka se vejdou do dlaně.

Pak se ale odehraje něco naprosto nedůstojného, co snad ani nepatří do vyspělé země 21. století: stovky lidí stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohly k lékaři alespoň zaregistrovat.

Jde o medializovaný případ z Hustopečí na Břeclavsku, kde zubařská ordinace oznámila, že přijímá nové pacienty – ovšem pouze osobně. Někteří dorazili v jednu v noci, aby si svou pozici vylepšili.

Kvůli nově přijíždějícím zájemcům dokonce v místě kolabovala doprava. Ostatně nedorazili jen obyvatelé Hustopečí, ale také lidé z okolních obcí.

Nejde ovšem jen o tento jeden konkrétní případ. Nepochybně každý zažil třeba to, že přišel ke svému lékaři v předem domluvený (!) čas, ale i tak čekal několik hodin, než na něj přišla řada. A pokud má někdo opravdu dobrého zubaře, je to skoro jako výhra v loterii.

Vědci z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) nedávno varovali, že vlivem stárnutí populace, ale třeba i dopadů klimatických změn se bude tlak na zdravotnictví, na záchrannou službu zvyšovat. Zvláště ve venkovských oblastech.

Vzhledem k tomu, že politici obvykle nedohlédnou dále než za čtyřleté období od jedněch voleb k druhým, nejsou to minimálně pro určitou skupinu obyvatel zrovna příjemné vyhlídky.