Za 12 vteřin ukrást 25 milionů dolarů? Nové technologie ohrožují bezpečnost bank

Bankovní systémy potřebují výrazně posílit ochranu před riziky, která přinesly nové technologie, blockchain a umělá inteligence 

Bankovní systémy potřebují výrazně posílit ochranu před riziky, která přinesly nové technologie, blockchain a umělá inteligence 

Celý článek
0

Do Behavia přiteče přes 55 milionů korun. S českou firmou, která zlepšuje reklamu, si plácli Nizozemci

České Behavio, které vylepšuje reklamy tak, aby měly skutečný efekt, získalo další finanční injekci. Nizozemci mu poslali přes 55 milionů korun. Peníze chce firma použít na nové funkce umělé inteligence a další expanzi.

České Behavio, které vylepšuje reklamy tak, aby měly skutečný efekt, získalo další finanční injekci. Nizozemci mu poslali přes 55 milionů korun. Peníze chce firma použít na nové funkce umělé inteligence a další expanzi.

Celý článek
0

Proč je český tendr na nové reaktory pro francouzskou EdF zásadní

Francouzský státní koncern EdF netrpělivě čeká na rozhodnutí české vlády, kdo postaví až čtyři nové bloky v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Jde o zakázku za stovky miliard korun. Od zakázky Hinkley Point v Británii z roku 2016 by se pro EdF jednalo teprve o druhý zahraniční projekt v Evropě.

Francouzský státní koncern EdF netrpělivě čeká na rozhodnutí české vlády, kdo postaví až čtyři nové bloky v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Jde o zakázku za stovky miliard korun. Od zakázky Hinkley Point v Británii z roku 2016 by se pro EdF jednalo teprve o druhý zahraniční projekt v Evropě.

Celý článek
0

Kuře, hovězí, tofu. Potraviny jsou zamořené mikroplasty

Vědci analyzovali šestnáct hojně konzumovaných potravin. V drtivé většině vzorků objevili mikroplasty. Nejhorší je to u těch potravin, které byly více průmyslově zpracované.

Kuře, hovězí, tofu. Potraviny jsou zamořené mikroplasty
Mikroplasty našli vědci i v kuřecích nugetkách. | Shutterstock.com

Svalnatý a zdravý? Pak konzumujte hlavně protein (bílkovinu), je mantrou řady fitness nadšenců. Na zvýšené množství proteinu se proto zaměřují marketéři u řady potravin: třeba u  jogurtů, sýrů či tyčinek. Jinak je však bílkovina hlavně záležitostí masa či jeho rostlinných náhražek.

A právě na potraviny s bílkovinou zacílili vědci z kanadské Torontské univerzity a z neziskové organizace Ocean Conservancy. Ve studii publikované v odborném časopise Environmental Pollution popisují, zda (a nakolik) potraviny obsahují mikroplasty.

Veškeré potraviny byly zakoupeny v běžné obchodní síti v okolí amerického Portlandu. V košíku vědců skončily třeba balené krevety, mleté tyčinky z tresky, bílé krevety ze zálivu, růžové krevety, filety z aljašské tresky, kuřecí nugetky, steaky ze svíčkové, kotlety z vepřové panenky, kuřecí prsa, rostlinné nugetky, rostlinné rybí tyčinky, mleté „maso“ na rostlinné bázi a bloky tofu. „Mikroplasty byly přítomny ve všech šestnácti proteinových produktech a v 88 procentech všech testovaných vzorků, konkrétně v 98 ze 111 vzorků,“ uvádějí výzkumníci.

Větší koncentrace mikroplastů byla zaznamenána u produktů, které byly více průmyslově zpracované. „Ale ne významně větší než u nezpracovaných produktů,“ upřesňuje studie. „Při zkoumání seskupení podobných proteinů napříč typy zpracování, tedy kuřecí produkty, rybí produkty a produkty z krevet, jsme nezjistili žádné významné rozdíly kromě kuřecích produktů; kuřecí nugetky, které jsou vysoce zpracované, obsahovaly významně více mikroplastů než kuřecí prsa,“ uvádějí badatelé.

Hlavně je vdechujeme

O negativních dopadech mikroplastů na lidské zdraví se toho stále příliš neví. Vědecké týmy po celém světě však přicházejí s výzkumy, při nichž analyzují nejen množství mikroplastů v těle, ale rovněž cesty, jak se do těla dostávají. Expozice lidského těla mikroplasty je prokázána zejména na případu vdechnutí. Konzumace prostřednictvím jídla a nápojů má být rovněž významná. Z pohledu dopadů na lidské zdraví se hovoří zejména o negativní vlastnosti mikroplastů vázat na sebe toxické látky.

„Vzhledem k nedostatku rámce pro hodnocení rizik pro lidské zdraví aktuálně nelze učinit žádné závěry o účincích přímé konzumace mikroplastů identifikovaných v námi testovaných proteinových produktech,“ uzavírají vědci.