Atraktivita ruské severní námořní cesty roste. Směřuje přes ni stále více ropy a plynu do Číny

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Celý článek
0

V sobotu Česko zasáhne spalující vedro. Víte, jak vysoké teploty ovlivňují léky a jejich užívání?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Celý článek
0

Komentář: Digitální blamáž roku. Portál stavebníka je nedodělek, jaký Česko ještě nezažilo

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Celý článek
0

Zvažujete snadné investování v Dubaji? James Riess z JRCC varuje před riziky

Zvažujete snadné investování v Dubaji? James Riess z JRCC varuje před riziky
James Riess

Dubaj je největší a nejlidnatější město v Spojených arabských emirátech a oblíbená turistická destinace. Město je známé svými vysokými mrakodrapy, luxusními nákupními centry a bohatou kulturou. Není se čemu divit, že je stále populárnějším  cílem pro investory. Luxusní reality, vysoké výnosy a výhodná daňová politika jsou skvělými faktory pro trh nemovitostí.  

A proto pokud i vy plánujete tento druh investice v Dubaji, přidáváme pár bližších informací, které by vám mohly pomoci. 

Začneme tím nejdůležitějším, což jsou ceny nemovitostí, které se liší v závislosti na umístění, velikosti, typu a výbavě. Byty se pohybují přibližně od 1 500 USD za metr čtvereční až po 7 000 USD za metr čtvereční Ceny vil a domů  se pohybují od 2 000 USD za metr čtvereční až po 12 000 USD za metr čtvereční. Ceny komerčních nemovitostí jsou velmi rozmanité. Například ceny kancelářských prostor se pohybují od přibližně 1 000 USD za metr čtvereční až po 3 000 USD za metr čtvereční. Cenově dostupnější nemovitosti najdeme zejména na okraji města.

Pro nákup nemovitosti v Dubaji nevyžadují zákony Spojených arabských emirátů rezidentský status, ale budete potřebovat platné doklady totožnosti. Nutno podotknout, že můžete nakupovat pouze určité typy nemovitostí a nemůžete vlastnit pozemky. 

Navíc jako Čech musíte splnit tyto podmínky:

  • Platné vízum-Pokud plánujete zůstat v Dubaji déle než 30 dní, potřebujete platné vízum, které je vydáváno na základě účelu vaší návštěvy. Pokud máte vízum, můžete si koupit nemovitost v Dubaji
  • Povolení od místních úřadů-jako cizinec, musíte získat povolení od Ministerstva financí v Dubaji a od místního správce nemovitostí
  • Placení místních daní – pokud jste vlastníkem místní nemovitosti, musíte zaplatit místní daň z nemovitosti. 

Pro některé druhy nemovitostí může být například požadováno minimální období pobytu v zemi nebo specifická licence. Pokud nejste rezidentem Spojených arabských emirátů, budete pravděpodobně potřebovat také místního zástupce nebo advokáta, který vám pomůže s celým procesem nákupu nemovitosti.

Co se týká rekonstrukce budov, není o řemeslné služby nouze. Díky různorodosti budov a infrastruktuře existuje mnoho řemeslníků a stavebních firem, které nabízejí rekonstrukce budov. Ceny řemeslných služeb v Dubaji se mohou výrazně lišit od cen v jiných zemích, včetně vaší země. Obecně jsou náklady na řemeslné služby v Dubaji vysoké, což je dáno vyššími náklady na práci a materiály. Pokud tedy hledáte řemeslníka nebo stavební firmu pro rekonstrukci budovy v Dubaji, mějte na paměti, že ceny mohou být vyšší než v jiných zemích. Pohybují se zhruba takto: elektrikář 33 - 55 eur/hodinu, instalatér 33 - 55 eur/hodinu, klimatizace/chlazení 44 - 77 eur/hodinu, malíř 9 - 18 eur/hodinu, tesař/stolař 33 - 55 eur/hodinu.

Nákup je opravdu snadný a výnosy jsou skvělé tak kde je háček? 

Jaký názor na tuto snovou investici má James Riess, který řidí společnost JRCC investující do nemovitosti právě mimo Českou republiku? 

Zajímavé výnosy, jednoduché nákupy a téměř neexistující daně. Na první pohled žádný problém…

Z mé vlastní zkušenosti vím, že je dost pravděpodobné a naprosto běžné zasmluvnění správy budov, právě společnostmi, které developerské projekty stavěly.  Je tedy možné, že opravy pro Vás budou lehce finančně náročnější, ale to se může stát kdekoli. 

To v čem já vidím problém, je budoucnost! Abychom ji mohli uchopit musíme se podívat na Dubaj jako celek. Dubaj nemá krásnou přírodu, nemá ani bohatou historii a nemá ani přívětivé prostředí. Museli byste klimatizovat venkovní zahrádky restaurací po 18. hodině, jen proto aby tam lidé vydrželi sedět. To mi nepříjde rozumné a už vůbec ne ekologické.  

Peníze z ropy jsou to, co dělají z Dubaje navštěvované místo, ale i ty jednou dojdou, což si místní moc dobře uvědomují a samozřejmě se na to připravují. 

Momentálně zde daně nejsou, ale až bude Dubaj ekonomicky dost silná a společnosti zde nebudou mít možnost jednoduše vyvázat jejich zdanění (byť stále menší než v Evropě a Americe), budou právě daně jejich primárním příjmem. A stejně tak se mohou zdanit i nemovitosti. Znáte to pořekadlo když ptáčka lapají hezky mu zpívají? Ten zpěv může trvat dlouho. 

Vraťme se ale k nemovitostem. Kdykoli se dnes podíváte na Airbnb vidíme v Dubaji 1000+ nemovitostí k pronájmu. Je zde větší nabídka než poptávka. A to žene ceny slušnějších bytů k pronájmu poměrně vysoko, běžně na týden okolo 9 - 10 tisíc Kč. 

Co je za mě úplně mimo, je představa mnoha lidí, kteří vidí vývoj cen nemovitostí v Evropě a představují si, že v Dubaji to bude obdobně. To proč ceny v Evropě stále rostou, je především stavební zákon, regulace a nedostatek parcel. 

V Dubaji téměř žádná regulace není a můžete stavět kdekoli téměř cokoli. Takže budete přistavovat do doby, dokud poptávka neupadne. Ale tyto projekty jsou většinou 2 - 3 roky v přípravě a 3 - 5 let se staví. Takže v moment, kdy poptávka klesne se při tomto tempu vystaví ještě hodně budov, které ale nebudou lehké udat. A jak všichni již tušíme, toto tempo neporoste do nekonečna. 

Když se podíváme na velké hotelové sítě, ty to dělají velice chytře. Vystaví resort, prodají většinu pokojů, splatí tak velkou část své investice a pojistí se tak v případě sníženého zájmu v budoucnu, skvělou návratností. Myslíte, že to tyto stejné sítě hotelů, dělají takto i v Paříži a Londýně? Ne! 

K tomu si ještě ponechají ty nejlepší pokoje. Takže zde vítězí ne jednotlivci investující do nemovitostí, ale akcionáři těchto hotelových společností. Jak já rád říkám: skupina bude mít vždy větší sílu než jednotlivec.

A jako třešnička na dortu je, že Dubaj má pouštní klima s velmi horkými léty a mírnými zimami. Průměrná teplota v létě se pohybuje kolem 40-45 stupňů Celsia a teplota v noci se obvykle pohybuje kolem 30 - 35 stupňů Celsia. V zimě jsou teploty mírnější, s průměrnou teplotou kolem 23 - 26 stupňů Celsia během dne a kolem 14 - 18 stupňů Celsia v noci.

Vzhledem k extrémním teplotám v létě je nejlepší návštěvu Dubaje naplánovat na zimní měsíce. Protože v letních měsících jsou teploty v Dubaji opravdu neúnosné, tak sezóna turismu máme nějakých 7 měsíců. Takže je opravdu velká pravděpodobnost, že i když nemovitost koupíme a rozhodneme se ji pronajímat turistům, tak nebude využívaná po celý rok a její návratnost je poté zdlouhavá. 

Kdyby to byl opravdu tak skvělý business, dělají to investiční skupiny, ne drobní investoři, kteří se nechají zlákat zajímavou reklamou. Avšak pořád je to nemovitost, takže to nikdy nebude nijak horké natolik, aby na tom někdo mohl prodělat i pantofle, ale je důležité být obezřetný a vždy si říct, co od investice člověk čeká. Ostatně to je první otázka, na kterou se ptám investorů, kteří chtějí k nám do skupiny vstoupit: „Co čekáte od Vaší investice?“ Celkově mě zajímají požadavky lidí! 

Budu rád, když mi kdokoliv ze čtenářů, kteří dočetli až sem, napíše právě svůj požadavek na investici. Najdete mě na webu www.jrcc.cz nebo využijte e-mail riess@jrcc.cz