Atraktivita ruské severní námořní cesty roste. Směřuje přes ni stále více ropy a plynu do Číny

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Celý článek
0

V sobotu Česko zasáhne spalující vedro. Víte, jak vysoké teploty ovlivňují léky a jejich užívání?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Celý článek
0

Komentář: Digitální blamáž roku. Portál stavebníka je nedodělek, jaký Česko ještě nezažilo

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Celý článek
0

Hledáme kompro. Republikáni už se těší na grilování Bidena a jeho syna

Republikáni ovládli Sněmovnu reprezentantů a už se připravují na vyšetřování podnikání rodiny prezidenta Joea Bidena. Chtějí hlavně prověřit aktivity prezidentova syna Huntera, jenž měl neprůhledně podnikat i na Ukrajině.

Hledáme kompro. Republikáni už se těší na grilování Bidena a jeho syna
Hunter Biden a Joe Biden během oslav Dne nezávislosti 4. července 2022 | foto Profimedia.cz

I když se nekonala republikánská červená tsunami, která by z Kongresu dostala pryč co nejvíc modrých demokratů, i tak se musí Bílý dům připravovat na to, že administrativa prezidenta Joea Bidena bude další dva roky pod větším drobnohledem.

Dolní komoru podle očekávání ovládli republikáni a už oznámili, že „půjdou“ po podnikání prezidenta Bidena a jeho syna Huntera. Zveřejnili celou řadu vyšetřovacích cílů, kterých chtějí dosáhnout. Nová Sněmovna reprezentantů se sejde v lednu (ve vedení bude chybět demokratka Nancy Pelosiová) a okoření druhou polovinu mandátu Bidena v Bílém domě.

Republikánský poslanec James Comer z Kentucky z kontrolního výboru avizoval, že budou zkoumat vztah Joea Bidena a jeho rodiny se zahraničními partnery. Budou chtít znát odpověď na otázku, zda jde o prezidenta, jenž je kompromitován „zahraničními dolary“.

Comer prozradil, že mají informátory, kteří byli zapojeni do podnikání rodiny Bidenových. Budoucí šéf soudního výboru, republikán Jim Jordan, dodal, že už navázal spojení s Hunterem Bidenem, protože je potřeba další vyšetřování.

Napojení na ukrajinského oligarchu

Hojně se zmiňuje fakt, že Hunter Biden byl v letech 2014 až 2019 členem správní rady společnosti Burisma Holdings. Ta patří k největším soukromým producentům zemního plynu na Ukrajině a také obchoduje s ruským plynem. Firmu ovládá ukrajinský oligarcha Mykola Zločevskij, který byl v letech 2010 až 2012 ukrajinským ministrem pro přírodní zdroje.

Biden měl za svou funkci inkasovat měsíčně až padesát tisíc dolarů. Prezidentův syn čelí také obviněním, že během jeho podnikatelských a investičních aktivit docházelo k daňovým únikům.

Kongresman Comer tvrdí, že má k dispozici více než stovku bankovních zpráv, jež souvisí s podezřelou činností rodiny Bidenových. Současné ministerstvo financí údajně snahy republikánů o podrobnější vyšetřování ignoruje. „Rádi bychom si promluvili s lidmi z rodiny Bidenových, konkrétně s Hunterem a Joem Bidenovými,“ řekl republikánský zákonodárce na tiskové konferenci.

Americký prezident opakuje, že je vyšetřování na půdě Kongresu politicky motivované a jedná se jen o divadlo pro voliče. Politici by měli v Kongresu řešit důležitější témata, než je podnikání syna prezidenta, prohlásil Ian Sams z tiskového oddělení Bílého domu. Pochybnosti o podnikání Bidenova syna jsou založeny zejména na konspiračních teoriích (které šíří Donald Trump), dodal pro CNN.

Grilování Bidena má pomoci Trumpovi

Demokratická kongresmanka Nelly Deckerová zdůraznila, že republikáni tato obvinění opakují už několik let. „Grilování“ Bidena a jeho syna po výborech v dolní komoře Kongresu má hlavně zvýšit šance na zvolení Donalda Trumpa prezidentem v roce 2024. Ten už oznámil úmysl opět kandidovat a vrátit se do Bílého domu.

Federální žalobci vyšetřují Huntera Bidena kvůli daňovým únikům od roku 2018, ale zatím nevznesli žádná obvinění. Republikáni nicméně tvrdí, že je FBI zpolitizovaná a nechce pochybení rodiny Bidenových důkladně prověřit.

„FBI svědčila v Kongresu a při mnoha příležitostech odpověděla na dopisy zákonodárců, aby poskytla přesné vysvětlení toho, jak děláme svou práci,“ odmítl kritiku mluvčí Federálního úřadu pro vyšetřování.

Biden a jeho administrativa nicméně neberou aktivity republikánů na lehkou váhu. Už čtyři měsíce se Bílý dům připravuje na to, že bude od ledna pod větším tlakem Kongresu (republikánům se nakonec nepovedlo ovládnout i Senát).

Bitva právníků

Nejlepší právníci v demokratické administrativě připravují plán, jak co nejefektivněji neutralizovat republikánské výpady vůči rodině osmdesátiletého prezidenta. Úředníci z ministerstva spravedlnosti, ale i ministerstva zahraničí nebo obrany mají být připraveni na republikánský nápor, až zasedne nová Sněmovna reprezentantů.

Bílý dům má najmout dalších deset právníků, kteří budou pracovat na přípravě argumentů na nepříjemné otázky republikánských zákonodárců Jordana a Comera. Nové právní síly ale najímají i republikáni ve Sněmovně reprezentantů. Současnou administrativu už zaplavili pěti stovkami dopisů se žádostmi o poskytnutí dokumentů souvisejících s možným porušením zákonů Bidena staršího i mladšího.

Joe Biden zatím jasně neřekl, zda bude opět kandidovat na prezidenta. Chce to oznámit na začátku roku 2023, až to během Vánoc probere s rodinou. Pokud se rozhodne pokračovat, mohl by se za dva roky teoreticky opakovat volební souboj Biden–Trump.