Lyže (nejen) pro olympiádu

Jednou už lyže z Nového Města na Moravě olympiádu vyhrály. Před dvaceti lety na nich Aleš Valenta jako první na světě skočil trojité salto s pěti vruty. V Číně je nazují sportovci z několika zemí

Lyže (nejen) pro olympiádu
Výroba lyží je rozfázována od přípravy surového dřeva přes lisování hrubého modelu až po povrchovou úpravu. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Teplota v lisu rychle stoupá, až na vybraných místech překročí sto stupňů Celsia. Zanedlouho vyndá pracovník ze stroje několik lyží. Ještě před čtvrthodinou byly rozdělené na vrstvy, ale speciální lepidlo, lis a vysoká teplota z nich udělaly jeden celek. Je to sice stále polotovar, který se musí náročně doopracovat, ale právě tady v kližírně je srdce celé továrny, odkud se vozí hotové běžky, sjezdovky a další typy lyží nejen do tradičních lyžařských zemí po Evropě, ale také do Ameriky nebo Asie.

Na lyžích z Nového Města na Moravě jezdí rovněž reprezentanti několika zemí včetně Finska, Švédska nebo Itálie. Někteří z nich nebudou chybět ani na letošních Zimních olympijských hrách v Číně. Novoměstské lyže by si na stupně vítězů mohli vzít například kanadští reprezentanti v akrobatickém lyžování Marion Thénaultová nebo Lewis Irving.

Ostatně zájem o výrobky z nevelkého města na Vysočině je stále značný, a to nejen mezi profesionálními sportovci, byť se podnik stejně jako celé průmyslové odvětví vypořádává s dopady koronavirové pandemie. Chystá se dokonce razantní zvýšení výroby. „Stále máme vysoký převis poptávky,“ konstatuje generální ředitel podniku Vladimír Dušánek. Šéfuje firmě, jejíž loňský obrat dosáhl přibližně 270 milionů korun a která zaměstnává více než 250 lidí. Už třetím rokem nese název Kästle CZ, když tuto značku koupil český investor a lyžařský expert Tomáš Němec.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit